Παράδειγμα προς αποφυγή

παράδειγμα-προς-αποφυγή-414482

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της δικαστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προφανώς στοχεύουν περισσότερο στην εκτόνωση της έντασης και λιγότερο στην επίλυση του προβλήματος με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο

Η απάντηση στην εύλογη απορία αρκετών Βολιωτών, γιατί στην πόλη μας δεν υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών, δόθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης στο κέντρο της πόλης, όπου μια χούφτα διαδηλωτών προσπάθησε να κρατήσει ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων από δημοτικές δομές μείζονος σημασίας, όπως η καθαριότητα και οι παιδικοί σταθμοί. Ούτε καν το σύνολο των 80 περίπου συμβασιούχων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου δεν έδωσε το παρών στο χθεσινό, κατ’ ευφημισμόν, συλλαλητήριο. Αν μάλιστα αφαιρούσαμε τους συνδικαλιστές και τα μέλη του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Ενότητας», που μετείχαν αρχικά στη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και στη συνέχεια στην πορεία που έγινε μέχρι την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τότε ο αριθμός των διαμαρτυρόμενων δεν θα ξεπερνούσε τα τριάντα με σαράντα άτομα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της καθαριότητας, είτε αυτοί είναι μόνιμοι υπάλληλοι, είτε εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, έλαμψαν και πάλι διά της απουσίας τους από τις κινητοποιήσεις, ενώ η αποκομιδή των σκουπιδιών έγινε για άλλη μια ημέρα κανονικότατα.

Αυτή η εικόνα μπορεί να ικανοποιεί τους Βολιώτες, οι οποίοι δεν ζουν τις εφιαλτικές ώρες που ζουν οι κάτοικοι άλλων μεγαλουπόλεων, όπου η δυσοσμία από τους σωρούς των σκουπιδιών είναι αποπνικτική, ωστόσο αποτελεί κατά την προσωπική μας εκτίμηση πραγματικό όνειδος για τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι 15.000 συμβασιούχοι υπάλληλοι των δήμων, προκειμένου να μη χάσουν τις δουλειές τους και να μην τιναχτεί στον αέρα ο προγραμματισμός των υπηρεσιών, όπου απασχολούνται εδώ και χρόνια. Πραγματικά, αν η ίδια εικόνα επικρατούσε σε όλη τη χώρα τότε το παιχνίδι θα είχε χαθεί από την πρώτη στιγμή. Οι δήμαρχοι θα έψαχναν λύσεις για να καλύψουν τα κενά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και η κυβέρνηση θα ξεφύσαγε ανακουφισμένη, καθώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα της είχαν δώσει διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιούργησαν οι δικές της επιλογές.

Στον Βόλο αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων τα πρόσωπα που έπρεπε να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια διάσωσης χιλιάδων θέσεων εργασίας. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της δικαστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προφανώς στοχεύουν περισσότερο στην εκτόνωση της έντασης και λιγότερο στην επίλυση του προβλήματος με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο. Η στάση των εργαζομένων σε πόλεις όπως ο Βόλος, όπου ελάχιστα γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει θέμα με τους συμβασιούχους, ενισχύει τη κυβερνητική προσπάθεια να διαχειριστεί το θέμα με όρους επικοινωνιακούς και όχι να το επιλύσει με ειλικρινή διάθεση, απέναντι σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους που ζουν με την ψεύτικη ελπίδα της μονιμοποίησης στο δημόσιο, έστω και στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου