H φαιδρότητα στην εξουσία

h-φαιδρότητα-στην-εξουσία-423990

Αν δεν ήταν τόσο φαιδρές αυτές οι τοποθετήσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι γίνονται σκόπιμα. Ευτυχώς η ελληνική κοινωνία στέκεται ακόμη στο ύψος των περιστάσεων και δοκιμάζει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της με επιτυχία

Είτε από πολιτική ανοησία και αλαζονεία, είτε επειδή έχουν χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να προκαλούν την κοινή γνώμη με άστοχες δηλώσεις και τοποθετήσεις πάνω σε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Συνήθως αυτά τα θέματα έχουν έντονη κοινωνική διάσταση, ή αφορούν σε προβληματικές καταστάσεις οι οποίες διαιωνίζονται εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας να λάβει μέτρα και να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Τον περασμένο χειμώνα είχαμε τις προκλητικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό δυστύχημα της εθνικής οδού στο ύψος της Θήβας, όπου έγινε λόγος για «ταξικό ατύχημα» επειδή το ένα από τα δύο αυτοκίνητα που συγκρούστηκαν ανήκε στον γιο γνωστού επιχειρηματία! Πριν από λίγα 24ωρα ένα κυβερνητικό στέλεχος, αυτή τη φορά χαρακτήρισε «στραβή» την τραγωδία στο Μενίδι, με τον 11χρονο μαθητή που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό κατάντημα της χώρας, αν είχαν συναίσθηση των λόγων τους, έστω και στον ελάχιστο βαθμό, ούτε θα προκαλούσαν την κοινή γνώμη με τις αδιανόητες απόψεις τους, ούτε θα δυναμίτιζαν έκρυθμες καταστάσεις, που αν ξεφύγουν από τον έλεγχο θα συμπαρασύρουν πρώτα και κύρια τους ίδιους και την κυβέρνησή τους. Έχοντας χάσει προ πολλού το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της πρώτης αριστερής κυβέρνηση της χώρας (έπειτα από την ψήφιση δύο μνημονίων και αναρίθμητων εφαρμοστικών νόμων), η σιωπή θα έπρεπε να αποτελεί αυστηρό κανόνα για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που όποτε ανοίγουν το στόμα τους αφαιρούν κι άλλες μονάδες δημοφιλίας από τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει έτσι κι αλλιώς το κόμμα τους σε όλες της δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.

Ανάλογες τοποθετήσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδομούν με πιο γρήγορους ρυθμούς το αφήγημα του «ασυμβίβαστου αριστερού ηγέτη» που ωστόσο αναρριχήθηκε στην εξουσία με ψέματα και προσπαθεί να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Παραμυθιάζοντας, δηλαδή, τους πολίτες ότι προασπίζει τα συμφέροντά τους, όταν η αλήθεια είναι πως έχει αποτύχει παταγωδώς στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς επίσης και στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που είχε υποσχεθεί και υποτίθεται ότι θα ανακούφιζε τον λαό.

Οι βουλευτές του που δε χάνουν ευκαιρία για προβολή, έστω και αν αυτό κοστίζει επικοινωνιακά στην κυβέρνηση, εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα ραδιόφωνα και τοποθετούνται επί παντός επιστητού, χωρίς να έχουν πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων που προκαλούν αυτές οι δηλώσεις. Στην περίπτωση της τραγωδίας στην εθνική οδό, ο κόσμος κατάλαβε την άθλια προσπάθεια να διαχωριστούν θα θύματα των τροχαίων σε πλούσιους και φτωχούς. Στην περίπτωση της ασύλληπτης τοποθέτησης Μπαλάφα για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι (παρά την ετεροχρονισμένη προσπάθεια του να ανασκευάσει, ρίχνοντας και πάλι το φταίξιμο στα ΜΜΕ), το μόνο που κατάφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών ήταν να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, μιας κατάστασης που κρατιέται υπό έλεγχο με νύχια και με δόντια.

Αν δεν ήταν τόσο φαιδρές αυτές οι τοποθετήσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι γίνονται σκόπιμα. Ευτυχώς η ελληνική κοινωνία στέκεται ακόμη στο ύψος των περιστάσεων και δοκιμάζει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της με επιτυχία. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κάποιος ιδιαίτερα με πολιτικά πρόσωπα όπως τον κ. Μπαλάφα. Που τον περασμένο Φεβρουάριο διαβεβαίωνε ότι νέα μέτρα που είναι αντίθετα με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν δεκτά, και τρεις μήνες αργότερα υπερψήφισε ο ίδιος και οι σύντροφοι του το τέταρτο μνημόνιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου