H AΓΕΤ άνοιξε τα χαρτιά της

h-aγετ-άνοιξε-τα-χαρτιά-της-435694

Έστω και τώρα όμως τα θέματα που έθιξε η διοίκηση της ΑΓΕΤ μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο για ουσιαστική διαβούλευση πάνω σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Παρακολουθώντας τη χθεσινή ενημερωτική πρωτοβουλία της διεύθυνσης της ΑΓΕΤ Ηρακλής για το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι, πρώτον, αν ο εκπρόσωπος της εταιρίας είχε προσκληθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που έγινε στον Βόλο με αποκλειστικό θέμα την καύση RDF από τη τοπική τσιμεντοβιομηχανία, ο διάλογος που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης θα ήταν πολύ πιο εποικοδομητικός και ουσιαστικός, και, δεύτερον, ότι έστω και καθυστερημένα η εταιρία αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια, σε ένα θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινή γνώμη και έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία.

Η διοίκηση της ΑΓΕΤ μπορεί να έχει διασφαλίσει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να καίει υπολείμματα ανακύκλωσης για την παραγωγή φτηνής ενέργειας, ωστόσο θεώρησε ότι μια επαφή με τους δημοσιογράφους μόνο θετικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει στην κοινωνία του Βόλου, που το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί προβληματισμένη τις εξελίξεις.

Από τη μια δηλαδή ακούει τις αντιδράσεις των οικολόγων για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη δημόσια υγεία από την καύση RDF χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, από την άλλη πληροφορείται τις θέσεις της Περιφέρειας, που ενώ γνωμοδότησε θετικά το καλοκαίρι του 2013 για την καύση εναλλακτικών υλικών, τώρα τοποθετείται αρνητικά στη συγκεκριμένη προοπτική, καθώς διαπιστώνει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε την επίμαχη απόφαση και αδειοδότησε την ΑΓΕΤ να καίει και υπολείμματα ανακύκλωσης.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, η ίδια η εταιρία δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι στιγμής. Η χθεσινή ενημέρωση του διευθυντή του τοπικού εργοστασίου έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και συνεισέφερε στην προσπάθεια να διαμορφώσουν οι Βολιώτες μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική άποψη πάνω στο επίμαχο θέμα. Αν όσα είπε ο κ. Μπόζος χθες στους δημοσιογράφους είχαν ειπωθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, η συζήτηση θα είχε λάβει πιο ουσιαστική μορφή και όσοι την παρακολούθησαν ή συμμετείχαν σε αυτή θα γίνονταν πιο σοφοί. Έστω και τώρα όμως τα θέματα που έθιξε η διοίκηση της ΑΓΕΤ μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο για ουσιαστική διαβούλευση πάνω σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Η πολιτεία από την πλευρά της έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα αδειοδοτώντας την εταιρία να καίει πάνω από 200.000 τόνους RDF και SRF ετησίως. Η εταιρία από τη δική της πλευρά δεν πρόκειται να αναστείλει τον προγραμματισμό της, καθώς το συγκεκριμένο υλικό είναι φτηνό και συμβάλει στον στόχο της ανταγωνιστικότητας. Η τοπική κοινωνία πλέον πρέπει να λάβει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα τηρείται ευλαβικά η νομοθεσία για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης και πως ο υφιστάμενος ελεγκτικός μηχανισμός θα κάνει σωστά τη δουλειά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου