Μία δοκιμασία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα

μία-δοκιμασία-χωρίς-ουσιαστικό-αντίκ-438273

Δυστυχώς δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός αναφορικά στη σύνδεση της εκπαίδευσής τους με την αγορά εργασίας

Κάθε χρόνο η δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των αποφοίτων των λυκείων για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάθε χρόνο χιλιάδες έφηβοι, καθώς επίσης και οι οικογένειές τους, περνούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρονικό διάστημα, όπου η ψυχολογική πίεση είναι μεγάλη, καθώς εξακολουθεί και θεωρείται καθοριστική για το μέλλον των αποφοίτων, σε ότι αφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασιακών ευκαιριών μετά την αποφοίτηση από τα πανεπιστήμια μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ παράλληλα αυξάνεται με το ποσοστό των ανέργων πτυχιούχων, οι πανελλαδικές διατηρούν τη σημασία τους και συνεχίζουν να φορτώνουν με άγχος τους χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

Οι απόφοιτοι των γενικών και των επαγγελματικών λυκείων προετοιμάζονται πυρετωδώς από την πρώτη τάξη του λυκείου και κορυφώνουν αυτή την προετοιμασία στην τελευταία τάξη, ενώ οι οικογένειές τους δαπανούν σημαντικά χρηματικά ποσά στα φροντιστήρια, έτσι ώστε τα παιδιά τους να αυξήσουν τις πιθανότητες εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προφανώς θεωρούν ότι μόλις επιτευχθεί ο στόχος για είσοδο σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή ή έστω σε σχολή των ΤΕΙ, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της επαγγελματικής αποκατάστασης, που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική οικογένεια.

Δυστυχώς, μετά την αποφοίτηση από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αρχίζουν τα δύσκολα για τους νέους της χώρας μας, καθώς δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός αναφορικά στη σύνδεση της εκπαίδευσής τους με την αγορά εργασίας, ενώ από τότε που μπήκαμε στον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης, με τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται πάνω από το 20% και να φτάνουν και το 50% σε ότι αφορά στη νεολαία, το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων των πανεπιστημιακών σχολών καίει κυριολεκτικά την κοινωνία. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς επιλέγει τη φυγή στο εξωτερικό, αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες σε χώρες όπου τα πτυχία έχουν αξία και οι επιστημονική κατάρτιση αμείβεται αξιοπρεπέστατα. Έτσι σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα, ενώ όσοι έχουν μείνει πίσω, είτε είναι άνεργοι, είτε αναγκάζονται να απασχολούνται σε δουλειές του ποδαριού, μόνο και μόνο για να καλύπτουν τα έξοδα τους, καθώς οι αμοιβές τους δεν ξεπερνούν τα 200 με 300 ευρώ το μήνα!

Ολα αυτά τα παιδιά δούλεψαν σκληρά κατά τη διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων και καρδιοχτύπησαν όταν ήρθε η στιγμή για να δοκιμαστούν στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Τώρα πλέον ατενίζουν το μέλλον με αγωνία και αβεβαιότητα, όπως και οι οικογένειές τους που πονάνε όταν βλέπουν τα βλαστάρια τους να μαραζώνουν σε μια χώρα, η οποία δεν προσφέρει καμία προοπτική στους πτυχιούχους της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου