Κάθε εβδομάδα και ένα νέο αφήγημα

κάθε-εβδομάδα-και-ένα-νέο-αφήγημα-441786

Κάθε εβδομάδα εφευρίσκεται και ένα νέο επικοινωνιακό τέχνασμα προκειμένου να καλλιεργείται ένα κλίμα επίπλαστης αισιοδοξίας

Για τον επόμενο μήνα μεταθέτει ο πρωθυπουργός την επίλυση του προβλήματος του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την έξοδο από την κρίση και την άφιξη της ανάπτυξης. Αν δεν είχε προαναγγείλλει τόσες φορές αυτό το σενάριο, αν δεν υφίστατο για τον ίδιο μείζον θέμα αναξιοπιστίας και αν είχε απέναντι του συνομιλητές με ειλικρινείς προθέσεις ως προς τον τερματισμό της οδυνηρής οικονομικής ύφεσης που μαστίζει τη χώρα μας από το 2010 και μετά, ίσως να γινόταν πιστευτός ο κ. Τσιπρας. Από τη στιγμή όμως που εδώ και σχεδόν ένα εξάμηνο μεταθέτει κάθε μήνα για τον επόμενο τη δρομολόγηση λύσεων σε ό,τι αφορά αρχικά στο θέμα της αξιολόγησης και εσχάτως στο φλέγον πρόβλημα του χρέους, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνησή του έχει αποδεχτεί και εγκρίνει δια της ψήφου της στη Βουλή ένα ακόμη επώδυνο πακέτο οικονομικών μέτρων, είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί έστω και ένας πολίτης (ο οποίος δεν ανήκει στον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ), που να μπορεί να πειστεί από τις συγκεκριμένες αερολογίες. Όλα αυτά έχουν ξεκάθαρα επικοινωνιακή στόχευση, ενώ αποσκοπούν επίσης στη διατήρηση της κομματικής συνοχής του παρόντος κυβερνητικού σχήματος.

Ο πρωθυπουργός αλλάζει κάθε εβδομάδα τα αφηγήματά του αναφορικά στην επίλυση του δημόσιου χρέους, όπως αλλάζει τα πουκάμισα που φορά στις δημόσιες εμφανίσεις του. Πότε προσπαθεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων με δηλώσεις υπέρμετρης αισιοδοξίας, που στη συνέχεια αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από επικοινωνιακές φούσκες, πότε προβλέπει επίλυση ενός πολυσύνθετου προβλήματος, το οποίο έχει άμεση συνάρτηση με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε χώρες οι οποίες έχουν το πάνω χέρι, εις ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Είναι πραγματικά άξιο απορροίας από πού αντλεί αυτή την αισιοδοξία ο κ. Τσίπρας. Ότι δηλαδή τον επόμενο μήνα θα προκύψει λύση για το χρέος και στη συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο της επίλυσης μια σειρά από εκκρεμή οικονομικά ζητήματα, τα οποία κρατούν δέσμια τη χώρα μας και έχουν γονατίσει τους πολίτες της.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ουδέποτε πήραν καλό βαθμό στα θέματα της αξιοπιστίας και της ρεαλιστικής προσέγγισης των προβλημάτων. Αντίθετα, σε αυτά τα δυόμισι χρόνια που διοικούν τον τόπο, έχουν φλομώσει τον κόσμο στα ψέματα, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές ακροβασίες. Την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα έρχεται και τους διαψεύδει με οδυνηρό τρόπο, χωρίς ωστόσο να τους αποθαρρύνει το γεγονός ότι κάθε τρεις και λίγο εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, καθώς και ενώπιων των Ευρωπαίων συνομιλητών τους. Κάθε εβδομάδα εφευρίσκεται και ένα νέο επικοινωνιακό τέχνασμα προκειμένου να καλλιεργείται ένα κλίμα επίπλαστης αισιοδοξίας που δεν επιτυγχάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει τον πολιτικό χρόνο των κυβερνώντων. Έτσι οπλίζονται με ψεύτικα επιχειρήματα τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και βγαίνουν στα κανάλια για να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Οι πολίτες όμως τους έχουν πάρει χαμπάρι. Και αυτό αποτυπώνεται και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου ακόμη και ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση, θεώρει τα νέα μέτρα τέταρτο μνημόνιο, χαρακτηρίζει τα αντίμετρα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και πιστεύει ότι η πρόσφατη διαπραγμάτευση ήταν αναποτελεσματική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου