Ζητείται συναίνεση

ζητείται-συναίνεση-444104

Αξίζει πάντως να παρατηρήσουμε, ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε ανάλογη έρευνα -εκτός των θλιβερών διαπιστώσεων για τα οικονομικά δεδομένα των τοπικών επιχειρήσεων- και ένα πλαίσιο προτάσεων για την ανάκαμψη του τόπου.

Οσο οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου προσπαθούν να πείσουν τη κοινή γνώμη ότι διαπραγματεύονται μια συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα θέσει τις βάσεις για έξοδο της χώρας μας από τη βαθιά οικονομική ύφεση, τόσο η πραγματική οικονομία «βουλιάζει» καθημερινά στο τέλμα της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης της αγοραστικής ζήτησης και της διεύρυνσης των αδιεξόδων, ενός συστήματος με αγκυλώσεις κρατικισμού και γραφειοκρατικά προσχώματα. Η πρόσφατη έρευνα της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών αποτυπώνει αύτη την τραγική πραγματικότητα, η οποία δείχνει να παγιώνεται ως προς την πτώση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά στην αδυναμία τακτοποίησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Όσο περισσότερο καθυστέρει η κυβέρνηση να κλείσει το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, είτε ως προς το θέμα του χρέους, είτε ως προς την εκπλήρωση των δικών μας υποχρεώσεων σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο θα πλησιάζει στο απόλυτο «μηδέν» η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική οικονομία γενικότερα.

Αξίζει πάντως να παρατηρήσουμε, ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε ανάλογη έρευνα -εκτός των θλιβερών διαπιστώσεων για τα οικονομικά δεδομένα των τοπικών επιχειρήσεων- και ένα πλαίσιο προτάσεων για την ανάκαμψη του τόπου. Αυτό τον διάλογο κάποιος έπρεπε να τον ανοίξει, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις μιας συζήτησης από την οποία θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο ως προς τις προοπτικές εξόδου της περιοχής από τη βαθιά οικονομική ύφεση, όσο και σε ό,τι αφορά στις προθέσεις των ασκούντων διοίκηση σε τοπικό επίπεδο. Οι τελευταίοι δεν διατηρούν τις καλύτερες των σχέσεων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όχι απλά ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, σχετικά με την αναζήτηση αναπτυξιακών προοπτικών, αλλά ούτε καν οι προϋποθέσεις ώστε να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι ο δήμος, η περιφέρεια, τα επιμελητήρια και οι φορείς των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας, που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Για παράδειγμα, η πρόταση της ΟΕΒΕΜ αναφορικά στη ανάπτυξη του διπόλου λιμάνι – αεροδρόμιο, έτσι ώστε να τονωθεί η τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή και να προκύψουν άμεσα οφέλη για την τοπική οικονομία, αν δεν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και δεν προωθηθεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για την υλοποίησή της, τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να αλλάξει στη Μαγνησία. Και η επόμενη και η μεθεπόμενη και όσες τέλος πάντων έρευνες για την κατάσταση των ντόπιων επιχειρήσεων ακολουθήσουν, θα αποτυπώνουν την ίδια μίζερη κατάσταση και θα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για να ανύπαρκτα αντανακλαστικά των τοπικών αρχόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου