Οι συνέπειες του ελλείμματος αστυνόμευσης

οι-συνέπειες-του-ελλείμματος-αστυνόμ-446684

Στη χώρα μας, τα σώματα ασφαλείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους και επιπλέον αποτελούν τον εύκολο στόχο όταν προκύπτει ζήτημα αναζήτησης ευθυνών

Το πρωτοφανές περιστατικό με το μπαράζ των διαρρήξεων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον κεντρικό πεζόδρομο του Βελεστίνου επαναφέρει στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης, κυρίως στην περιφέρεια του νομού Μαγνησίας. Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων στους περιφερειακούς δήμους, όπου έχουν καταργηθεί δομές και έχει μειωθεί δραματικά το προσωπικό, οδηγεί στην κλιμακούμενη εκδήλωση περιστατικών παραβατικότητας, όπου οι δράστες επιδεικνύουν ασυνήθιστη θρασύτητα και περιφρόνηση για την έννομη τάξη. Στην προκειμένη περίπτωση χτύπησαν δέκα σχεδόν καταστήματα στην καρδιά του Βελεστίνου, ενώ το τοπικό αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το σημείο των διαρρήξεων.

Το πρόβλημα της αστυνόμευσης στην περιφέρεια της Μαγνησίας, αλλά και γενικότερα, έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις ιδίως την τελευταία επταετία που αποδυναμώθηκε συνολικά ο κρατικός μηχανισμός, λόγω των γνωστών οικονομικών περικοπών. Η κατάσταση σε ορισμένες αστυνομικές δομές είναι τόσο δύσκολη ώστε δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και τη συντήρηση των περιπολικών. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η αστυνομική ηγεσία, η οποία λειτουργεί βάσει του πολιτικού σχεδιασμού των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών, προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψει τις περιουσίες και τις ζωές των απλών πολιτών με τρόπους που δεν αποδίδουν, καθώς όλα εξαρτώνται από την επαρκή χρηματοδότηση. Στη χώρα μας, τα σώματα ασφαλείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους και επιπλέον αποτελούν τον εύκολο στόχο όταν προκύπτει ζήτημα αναζήτησης ευθυνών, για επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ή σε σοβαρά συμβάντα εγκληματικότητας.

Στην περίπτωση του Αστυνομικού Τμήματος Βελεστίνου, όταν ειδοποιήθηκαν οι δυο αστυνομικοί που ήταν υπηρεσία χθες τα ξημερώματα ότι διαρρήκτες είχαν ρημάξει τα καταστήματα στον κεντρικό πεζόδρομο, αναγκάστηκαν να κλειδώσουν το Α.Τ. και να πάρουν το περιπολικό, ώστε να κυνηγήσουν και να εντοπίσουν τους δράστες. Αν την ίδια ώρα προέκυπτε κάποιο άλλο έκτακτο συμβάν δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αντιμετώπισής του, και μαντέψτε ποιοι θα «πλήρωναν τη νύφη». Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας της Μαγνησίας, όπου μια χούφτα αστυνομικοί καλούνται να αστυνομεύσουν τεράστιες περιοχές, με αποτέλεσμα οι διάφοροι κακόβουλοι να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους, όταν συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα αστυνόμευσης έχουν δύο επιλογές: ή θα συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα πρέπει να ζουν με τον φόβο των διαρρηκτών, ή θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια ευνομούμενη, υποτίθεται, χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου