Καλλιέργειες υπό αμφισβήτηση

καλλιέργειες-υπό-αμφισβήτηση-447973

Τα κτήματα που κληρονόμησαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους τίθενται υπό αμφισβήτηση, όπως άλλωστε τίθεται υπό αμφισβήτηση και η επιβίωση αυτών των ανθρώπων

Η χθεσινή παρουσία δεκάδων αγροτών από τις περιοχές Ζαγοράς και Πουρίου στη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας δεν επανέφερε απλά στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα των δασικών χαρτών, που καίει αυτό το διάστημα τον αγροτικό κόσμο, αλλά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες ότι παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, πως θα επιλυθούν οι δυσλειτουργίες της συγκεκριμένης διαδικασίας και θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν λαβύρινθο προβλημάτων και αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων του συστήματος. Άλλα υποσχέθηκε ότι θα γίνουν ο κ. Σωκράτης Φάμελλος σε συναντήσεις του με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, βουλευτές ακόμη και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και άλλα διαπιστώνεται ότι ισχύουν, με τους αγρότες των παραπάνω περιοχών να βρίσκονται σε απόγνωση. Έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε ξυπνούν κάθε μέρα για να πάνε στο χωράφι τους και να δουλέψουν, ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους, και το μυαλό τους είναι στους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μηλιές, καστανιές και αμπέλια που κατέχουν εδώ και δεκαετίες οι αγρότες της Ζαγοράς χαρακτηρίζονται ως δασικές. Τα κτήματα που κληρονόμησαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους τίθενται υπό αμφισβήτηση, όπως άλλωστε τίθεται υπό αμφισβήτηση και η επιβίωση αυτών των ανθρώπων που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για να αποδείξουν το αυτονόητο. Στο μυαλό τους βρίσκονται κυρίως τα παιδιά τους, στα οποία θέλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα να μείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν τα χωράφια των οικογενειών τους.

Αυτό που ζητούν οι αγρότες της Ζαγοράς είναι απλό, ωστόσο οι γραφειοκράτες, όπως και τα πολιτικά πρόσωπα με τα οποία έχουν μπλέξει, δεν μπορούν να συνεννοηθούν ώστε να εφαρμοστεί μια διαδικασία που θα τους βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο. Τα χρονικά περιθώρια για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις έχουν στενέψει επικίνδυνα, καθώς η αρχική παράταση για την υποβολή ενστάσεων εκπνέει στις 12 Ιουνίου.

Οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν ήδη δεν καλύπτουν το σύνολο των υπό αμφισβήτηση καλλιεργειών. Παράλληλα, το κόστος για την κάθε ένσταση ξεκινά από τα 90 και φτάνει έως και τα 360 ευρώ, δημιουργώντας ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους αγρότες, οι οποίοι βάλλονται πανταχόθεν. Το χειρότερο για τους ίδιους είναι όμως ότι ενώ φορολογούνται για τις επίμαχες εκτάσεις, ενώ επιδοτούνται από τα σχετικά προγράμματα και ενώ έχουν στην κατοχή τους ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία όταν δρομολογήθηκε είχε στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σε ό,τι αφορά στις δασικές και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου