Ισχυροί συμβολισμοί και δυναμικοί αγώνες

ισχυροί-συμβολισμοί-και-δυναμικοί-αγ-450930

Οι συνταξιούχοι δεν παλεύουν μόνο για την επιβίωσή τους και για την επιβίωση των παιδιών και των εγγονιών τους

Οι μαύρες γραβάτες που είχαν κρεμάσει χθες στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου οι διοργανωτές της συγκέντρωσης των συνταξιουχικών ενώσεων της Μαγνησίας, δε συμβόλιζαν μόνο την ειρωνική τους διάθεση για τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναφορικά στη ρύθμιση του χρέους, αλλά καταδείκνυαν και την έντονη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές του τετάρτου μνημονίου, που περιλαμβάνει μειώσεις στις συντάξεις ύψους 7,8 δισ. ευρώ από το 2019 έως το 2021. Από τη μια λοιπόν οι συνταξιούχοι του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής διακωμωδούν μια κατάσταση, που πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε με σκοπό να διατηρηθεί η κυβερνητική κομματική πειθαρχία πριν την ψηφοφορία στη Βουλή του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, και από την άλλη εκφράζουν με τον συγκεκριμένο συμβολικό τρόπο την αγωνία τους για τα χειρότερα που έρχονται.

Παρά το γεγονός όμως ότι είναι αγανακτισμένοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις συνέπειες στην καθημερινότητα τους και σε αυτή των οικογενειών που στηρίζουν με τις πενιχρές συντάξεις τους, οι απόμαχοι τη δουλειάς δε χάνουν ούτε την αγωνιστική τους διάθεση, ούτε σκέφτονται να παραιτηθούν από το διεκδικητικό πλαίσιο του πανελλαδικού συντονιστικού τους οργάνου, το οποίο ζητά να αποκατασταθούν οι απώλειες που επέφεραν τα μνημόνια στις συντάξεις μέχρι κεραίας. Ταυτόχρονα, δείχνουν τον δρόμο και στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, που από καιρό έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια ενάντια σε μέτρα τα οποία τσακίζουν το βιοτικό μας επίπεδο και οδηγούν σε απόγνωση και απελπισία μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού της χώρας.

Οι συνταξιούχοι δεν παλεύουν μόνο για την επιβίωσή τους και για την επιβίωση των παιδιών και των εγγονιών τους. Αγωνίζονται και για τις επόμενες γενιές, που θα παραλάβουν ένα πλήρως διαλυμένο σύστημα αν δεν μπει φραγμός στην ακόρεστη δίψα των δανειστών και των κυβερνήσεων που τους κάνουν τα χατίρια για νέα οικονομικά μέτρα. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να κλείσει. Ο παραλογισμός των συνεχιζόμενων περικοπών στις συντάξεις και των έμμεσων περικοπών στου μισθούς, μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για το μείζον ζήτημα του δημόσιου χρέους, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Οι μαύρες γραβάτες που χρησιμοποίησαν χθες οι συνταξιούχοι του Βόλου για να ειρωνευτούν τον πρωθυπουργό, θα γίνουν πολύ σύντομα κατάμαυρες θηλιές γύρω από τον λαιμό τους, αν δεν υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και αν δεν ενισχύσουν αυτή τη φωνή και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται βάναυσα από τα μνημονιακά μέτρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου