Ξέφραγο αμπέλι

ξέφραγο-αμπέλι-456415

Τα περιθώρια για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, είναι εξαιρετικά περιορισμένα λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, μετά το πρωτοφανές περιστατικό της κλοπής δυο γαστροσκοπίων από τα ισόγεια ιατρεία του «Αχιλλοπούλειου», καλείται αφενός να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποτραπούν ανάλογα συμβάντα στο μέλλον, και αφετέρου να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στις τάξεις του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Το Νοσοκομείο Βόλου δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί σαν ξέφραγο αμπέλι, όπου όποιος το επιθυμεί εισέρχεται στους χώρους του και αρπάζει ιατρικό εξοπλισμό (όπως έγινε το μεσημέρι της Κυριακής), ή πορτοφόλια και τιμαλφή από τους θαλάμους των ασθενών, είτε προκαλεί ζημιές στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα του προσωπικού στο υπόγειο παρκινγκ του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα περιθώρια για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τον κάθε λογής κακόβουλο, είναι εξαιρετικά περιορισμένα λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα, και ειδικότερα στην πολύπαθη δημόσια υγεία.

Το κύκλωμα που έχει βάλει στο στόχαστρο του τα δημόσια νοσοκομεία, έτσι ώστε να επωφεληθεί από την κατάσταση που επικρατεί αφαιρώντας πολύτιμο ιατρικό εξοπλισμό, προφανώς και γνωρίζει ότι τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα στερούνται ακόμη και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Κατά συνέπεια, η δράση του διευκολύνεται από αυτή την κατάσταση, ωστόσο οι ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα στον ιδιωτικό τομέα, δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν το τίμημα της αφαίρεσης πανάκριβου ιατρικού εξοπλισμού από τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

Ο εξοπλισμός που κλάπηκε από το Νοσοκομείο Βόλου (καθώς και από αυτά της Λάρισας και του Αγίου Σάββα στην Αθήνα), πολύ δύσκολα θα αντικατασταθεί. Με κόπο και μεγάλη προσπάθεια οι διοικήσεις των νοσοκομείων προμηθεύονται ιατρικό εξοπλισμό, που πολλές φορές προκύπτει μετά και από δωρεές. Όταν όμως τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα παραμένουν αφύλακτα, αυτή η προσπάθεια πηγαίνει χαμένη, και στο τέλος αυτοί που πληρώνουν το τίμημα είναι οι ίδιοι οι ασθενείς.

Το θετικό που πρόεκυψε από την πρωτοφανή κλοπή στο Αχιλλοπούλειο», πριν από δυο 24ωρα, είναι πως η διοίκηση αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την αύξηση των ανδρών της ιδιωτικής εταιρίας security, την τοποθέτηση καμερών σε νευραλγικά σημεία του νοσοκομείου και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στους χώρους του ιδρύματος. Για να υλοποιηθούν όμως αυτά τα μέτρα -και το πιο σημαντικό για να αποδώσουν-, πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργαστούν δίχως αντιπαλότητες και προστριβές. Αυτό αφορά τόσο τη διοίκηση, όσο και τους συλλόγους των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου