Τέρμα η κοροϊδία

τέρμα-η-κοροϊδία-460177

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλει να ανεγερθεί νέο δικαστικό μέγαρο στον Βόλο

Ο Βόλος θα πρέπει να ξεχάσει για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια το θέμα της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου. Όχι ότι υπήρχε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα ως προς την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Απλά, η στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και αυτή των υπηρεσιακών παραγόντων των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου, που ακολουθούν τη γραμμή των ιθυνόντων τους, επιβεβαίωσε την εκτίμηση που πλανιόταν πάνω από την πόλη τους τελευταίους έντεκα μήνες, από τότε δηλαδή που συστάθηκε η άτυπη επιτροπή για την επίλυση του εκρηκτικού κτηριακού προβλήματος, σε ό,τι αφορά στις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη τακτική της σύστασης επιτροπής (όταν δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί ένα πρόβλημα), παραπλάνησε την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς της εκπροσώπους επί σχεδόν ένα χρόνο, προφασιζόμενη ότι ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει επί της ουσίας το θέμα της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου. Τελικά αποδείχθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα έψαχναν τρόπους ώστε να διαιωνίσουν τη σημερινή τριτοκοσμική κατάσταση στο αιωνόβιο κτήριο της πλατείας Ελευθερίας. Η δε δικαιολογία τους, ότι δηλαδή λύση μπορεί να βρεθεί μόνο αν εξευρεθεί οικόπεδο στο κέντρο της πόλης -και μάλιστα αυτό να διατεθεί δωρεάν για την ανέγερση των νέων δικαστηρίων-, μόνο γέλιο προκαλεί και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις (όσων προσπάθησαν να θέσουν το υπουργείο προ των ευθυνών του) για τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων έναντι της Μαγνησίας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλει να ανεγερθεί νέο δικαστικό μέγαρο στον Βόλο. Αλλιώς δεν θα απέρριπτε το σύνολο των προτάσεων της τοπικής επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα. Ούτε θα πρόκρινε σαν την πλέον ρεαλιστική επιλογή την εξεύρεση οικοπέδου στο κέντρο της πόλης, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε αυτή η προοπτική σε έναν ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακά αστικό ιστό. Αλλά τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το αρμόδιο υπουργείο και τις τεχνικές υπηρεσίες του, όταν πριν από ένα χρόνο χαρακτηριζόταν σε εκείνη την ανεκδιήγητη έκθεση υπερεπαρκές το υπάρχον κτήριο των δικαστηρίων; Ξέρετε πώς πρόεκυψε αυτό το εξωφρενικό συμπέρασμα; Οι φωστήρες του υπουργείου χαρακτήρισαν ωφέλιμους χώρους τους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου, και έτσι διαπίστωσαν ότι περισσεύουν περισσότερα από 100 τετραγωνικά, σε ένα κτήριο όπου οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ οι φάκελοι των δικαστικών υποθέσεων είναι στοιβαγμένοι στους διαδρόμους του κατά τα άλλα υπερεπαρκούς κτηρίου!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου