Συνηθίσαμε τα μνημόνια

συνηθίσαμε-τα-μνημόνια-461452

Όλοι μαζί, και οι απεργοί και οι απρόθυμοι, θα υποστούμε τώρα τις συνέπειες των νέων μέτρων μέχρι την επόμενη αξιολόγηση

Οι Βολιώτες, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες, συνήθισαν τα μνημόνια και δεν αντιδρούν, ακόμη και όταν τους δίνεται η ευκαιρία να το κάνουν. Όπως έγινε χθες με την 24ωρη απεργία ενάντια στα μέτρα του τετάρτου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Το φαινόμενο της απογοητευτικής συμμετοχής στις γενικές απεργίες, επεκτείνεται πλέον πέραν του δημόσιου τομέα και στον ιδιωτικό, με τους εργαζόμενους να εμφανίζονται απρόθυμοι να χάσουν έστω και ένα μεροκάματο, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Απρόθυμοι να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις εμφανίζονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε αυτοί είναι μικροβιοτέχνες, έμποροι, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης κ.λπ. Παρότι το τέταρτο μνημόνιο περιλαμβάνει μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη ως προς το θέμα των ασφαλιστικών τους επιβαρύνσεων, η παρουσία τους στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση δεν άξιζε αναφορά. Απρόθυμοι να μετάσχουν, έστω και με έμμεσο τρόπο, στις γενικές απεργίες του τελευταίου χρόνου είναι όμως και οι ίδιοι οι καταναλωτές, οι οποίοι αγνόησαν το κάλεσμα των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ στην τοπική αγορά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα επώδυνα μέτρα που ψηφίζονται απόψε στη Βουλή.

Από τη μια λοιπόν η λειτουργία της εμπορικής αγοράς, από την άλλη η γενικότερη αδιαφορία της πλατιάς μάζας της κοινωνίας για τις γενικές απεργίες, δεν διαφοροποίησαν ούτε ως προς το ελάχιστο τη χθεσινή εικόνα της πόλης, όπου αν δεν ήταν σε εξέλιξη οι πορείες των απεργών κανείς δεν θα καταλάβαινε ότι είχε προκηρυχθεί γενική απεργία ενάντια σε οικονομικά μέτρα, τα οποία θα γονατίσουν το σύνολο των πολιτών. Ακόμη και ο καιρός ήταν χθες σύμμαχος της συγκυβέρνησης, καθώς το επαναλαμβανόμενο ψιλόβροχο και η πτώση της θερμοκρασίας απέτρεψαν αρκετούς από να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Έτσι λοιπόν η συγκυβέρνηση θα ψηφίσει με ακόμη μεγαλύτερη άνεση το νέο μνημόνιο με τα μέτρα των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα στελέχη της δεν θα αισθάνονται την παραμικρή κοινωνική πίεση όταν θα σηκώνουν απόψε το χέρι μέσα στην αίθουσα της εθνικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να επικυρώσουν με την ψήφο τους την επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές.

Όλοι μαζί λοιπόν και οι απεργοί και οι απρόθυμοι, θα υποστούμε τώρα τις συνέπειες των νέων μέτρων, και στην επόμενη αξιολόγηση όπου θα συμφωνηθεί ένας νέος Αρμαγεδδώνας μέτρων, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα βάρη και πρέπει να ξεσηκωθεί. Οι αντιστάσεις μας έχουν καμφθεί και οι κυβερνώντες το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου