Προκαλούν απροκάλυπτα και στοχευμένα

προκαλούν-απροκάλυπτα-και-στοχευμέν-490631

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας επταετίας ευνόησαν με τις αποφάσεις τους την αύξηση της ανεργίας, δίχως να υπάρξει ουσιαστική άμβλυνση

Είτε από ανοησία, είτε από αλαζονεία, είτε και από αμετροέπεια οι κυβερνητικοί βουλευτές εξακολουθούν να προκαλούν την κοινή γνώμη, διατυπώνοντας απόψεις οι οποίες εξοργίζουν τους πολίτες και προκαλούν πολλά ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα όσων τις διατυπώνουν. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί ο βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Δημήτρης Καμμένος να έπαιξε σε όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, μετά την εξωφρενική δήλωση του περί αφαίρεσης 100 ευρώ από τις συντάξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μην τεμπελιάζουν τα εγγόνια των συνταξιούχων, ωστόσο αυτοί που θα χάσουν το κατοστάρικο επειδή η κυβέρνηση έχει υπογράψει τη νέα επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές, θα δεχτούν ένα ακόμη καίριο πλήγμα και θα βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση.

Ο άκομψος τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να δικαιολογήσει το επερχόμενο «ψαλίδι» στις συντάξεις ο συγκεκριμένος κυβερνητικός βουλευτής, αποτελεί μια ακατανόητη μορφή επικοινωνιακής τακτικής, μέσα από την οποία επιχειρείται ένας ακόμη αιφνιδιασμός της κοινής γνώμης. Ποιος ο απώτερος στόχος αυτής της τακτικής; Να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν, μόλις οι συνταξιούχοι δουν τις νέες περικοπές στις συντάξεις τους. Έτσι και τα μέτρα θα περάσουν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα και οι προκλητικοί βουλευτές, όπως ο κ. Καμμένος, θα έχουν επιτελέσει το ρόλο τους, «μπολιάζοντας» την κοινή γνώμη με αδιανόητες απόψεις, όπως η συγκεκριμένη που υπηρετεί την άθλια λογική του «κόβουμε από τον ένα για να δώσουμε στον άλλο».

Στην προκειμένη περίπτωση, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ (παρά την ετεροχρονισμένη συγγνώμη που ζήτησε), τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της περικοπής των συντάξεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα να μην καταρρεύσει το ετοιμόρροπο οικοδόμημα του ασφαλιστικού συστήματος. Το πρώτο αίολο επιχείρημα της πρότασης Καμμένου είναι ότι για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας πρέπει να «κουτσουρευτούν» οι συντάξεις. Σε ποιο οικονομικό σύστημα του πλανήτη που λειτούργει υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να σταθεί αυτή η λογική; Αν αποτελεί επίσημη κυβερνητική θέση, τότε θα πρέπει να περιμένουμε αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις, έως τον εκμηδενισμό τους, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το δεύτερο επιχείρημα της επίμαχης τοποθέτησης αφορά στην ουσία του προβλήματος της ανεργίας στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις της τελευταίας επταετίας ευνόησαν με τις αποφάσεις τους την αύξηση της ανεργίας, δίχως να υπάρξει ουσιαστική άμβλυνση της, παρά τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που έχουν σχεδόν κυριαρχήσει στην αγορά εργασίας. Εκεί ακριβώς εστιάζεται η αιτία του τεράστιου αδιέξοδου που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό μας σύστημα. Ότι δηλαδή αυτοί που δεν εργάζονται είναι περισσότεροι από αυτούς που έχουν δουλειά και καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, όχι για να πάρουν οι ίδιοι σύνταξη όταν θα ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο, αλλά για να λαμβάνουν κάθε μήνα τις συντάξεις τους οι νυν συνταξιούχοι!

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ πρότεινε λοιπόν να «κουτσουρευτούν» κι άλλο οι συντάξεις έτσι ώστε να ευνοηθεί το υπάρχον σύστημα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το οποίο δε συμβάλει ούτε προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της ανεργίας, ούτε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά ο συγκεκριμένος κυβερνητικός βουλευτής παραμένει στη θέση του και καλοπληρώνεται για να προκαλεί την κοινή γνώμη με απόψεις, οι οποίες μπορεί να του εξασφαλίζουν μια πρόσκαιρη δημοσιότητα, αφαιρούν ωστόσο κι άλλες μονάδες δημοφιλίας από την παρούσα συγκυβέρνηση, που ήδη βρίσκεται σε δεινή δημοκοπική και όχι μόνο θέση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου