Φορολογική εξόντωση

φορολογική-εξόντωση-524520

Ο μεγάλος χαμένος αυτής της εξέλιξης θα είναι ωστόσο το ίδιο το κράτος, που θα απολέσει έσοδα τα οποία έχουν προϋπολογιστεί.

Στο καθεστώς φορολογικής εξόντωσης που έχει διαμορφωθεί για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων συμπυκνώνεται το σύνολο της στρεβλής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τη λογική των κυβερνώντων πρέπει να υφίσταται μόνο και μόνο για να πληρώνει φόρους, έτσι ώστε να συντηρείται ένα δυσκίνητο και πολυδάπανο δημόσιο. Οι συνθήκες απόλυτης οικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί για τον κλάδο των βενζινοπωλών, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οδηγούν τους πρατηριούχους με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Στη θέση τους θα ξεφυτρώσουν τα πρατήρια των μεγάλων εταιριών πετρελαιοειδών που έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν τους εξοντωτικούς φόρους και τις εξωφρενικές ασφαλιστικές εισφορές που έχει επιβάλει η παρούσα κυβέρνηση. Η αδυναμία της στην επιβολή φόρων, έτσι ώστε να παρουσιάζεται το εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα και να συντηρείται το καθεστώς αβεβαιότητας στην αγορά, είναι αδιαμφισβήτητη και όσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνουν οι τρόποι ώστε να αφαιρεθούν από την ιδιωτική οικονομία και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας. Φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια και ξανά πάλι από την αρχή. Έτσι εξελίσσεται ο φαύλος κύκλος της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, με σκοπό την εξόντωση της αγοράς.

Η κατάσταση με τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων είναι σχεδόν οριακή. Ήδη οι επαγγελματίες του κλάδου αρχίζουν και βρίσκονται προ ανυπέρβλητων αδιεξόδων, καθώς διαπιστώνουν ότι το 80 με 90% των εισοδημάτων τους θα καταλήξει έως το τέλος του χρόνου σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ιδίως μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, οι υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ έχουν τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα βενζινοπωλών να καλείται να επιλέξει αν θα πληρώσει τα εξωφρενικά ποσά που προβλέπονται ή αν θα καλύψει άλλες βασικές υποχρεώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα χρόνου το λουκέτο σε πολλά πρατήρια, όπου στη συνέχεια θα πάρουν τη σκυτάλη οι μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών και θα επιβάλουν τα δικά τους δεδομένα στην αγορά καυσίμων. Ο όποιος ανταγωνισμός υπάρχει σήμερα θα εκλείψει, και οι καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το σχετικό τίμημα.

Ο μεγάλος χαμένος αυτής της εξέλιξης θα είναι ωστόσο το ίδιο το κράτος, που θα απολέσει έσοδα τα οποία έχουν προϋπολογιστεί. Το οικονομικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνώντες για την ιδιωτική οικονομία είναι πλέον κάτι παραπάνω από εχθρικό. Είναι αβάσταχτο. Ας μην εκπλαγούν λοιπόν αν μέσα σε λίγο καιρό θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φορολογικών υποζυγίων που σήμερα ματώνουν για να αποπληρώσουν τους εξοντωτικούς φόρους οι οποίοι επιβάλλονται σε ό,τι κινείται και αναπνέει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου