Επικοινωνιακές ακροβασίες

επικοινωνιακές-ακροβασίες-531737

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε βεβαίως η τελευταία φορά που δεσμεύσεις της κυβέρνησης διαψεύδονται από τη σκληρή πραγματικότητα

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη άσχημα στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το μερίδιο της ευθύνης για το σημερινό αδιέξοδο είναι μοιρασμένο ανάμεσα στις δυο πλευρές, καθώς η μια καθυστέρησε χαρακτηριστικά την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, ενώ η πλευρά των δανειστών προβάλει συνεχώς διεκδικήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βαρύτατο, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, καθώς οι πολίτες συγκρίνουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές πολιτικές που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Κατά συνέπεια δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθερά κάτω από το όριο του 3% που διασφαλίζει την είσοδο τους στην επόμενη Βουλή.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα έρχονται να προστεθούν ορισμένα ατυχέστατα επικοινωνιακά τερτίπια του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο διαρρέει πληροφορίες για μέτρα και αντίμετρα χωρίς να είναι σε θέση να εγγυηθεί την εφαρμογή τους. Ο επικεφαλής του Eurogroup φρόντισε να αποδομήσει το τελευταίο αφήγημα της κυβέρνησης περί λήψης αντιμέτρων, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες από την επερχόμενη λαίλαπα με τη σχεδιαζόμενη μείωση του αφορολογήτου και τις νέες περικοπές στις συντάξεις. Τι μας είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ για τα περίφημα αντισταθμιστικά οικονομικά μέτρα; Ότι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν μόνο εάν πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα σε ποσοστό 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν δηλαδή εξοντωθούν οικονομικά οι πολίτες με την επιβολή νέων φόρων, και αφού στραγγίξει η αγορά και από τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας, θα τεθούν σε ισχύ κάποια μέτρα με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Ζήσε Μάη μου δηλαδή!

Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διαβεβαιώσει ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μαζί με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετυχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν την κοινωνία, καθώς δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε βεβαίως η τελευταία φορά που ακούει από κυβερνητικά χείλη δεσμεύσεις, οι οποίες διαψεύδονται στη συνέχεια από τη σκληρή πραγματικότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως έρχεται νέα καταιγίδα για τους πολίτες, και η πρόταση του Πάνου Σκουρλετη για την ανάγκη ψήφισης των μέτρων από ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση, αλλά αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι θα υπάρξει βαρύτατο πολιτικό κόστος, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει και στα υπόλοιπα κόμματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου