Ενα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω

ενα-βήμα-μπροστά-δύο-βήματα-πίσω-553136

Αν δεν γίνουν άμεσα οι διορθωτικές κινήσεις, τότε είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος, θιγόμενοι να χάσουν τις ιδιοκτησίες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες αγρότες στο Πήλιο, τον Αλμυρό και το Δήμο Ρήγα Φεραίου εξαιτίας της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, που σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, θα συμβάλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ωστόσο ο πρόχειρος τρόπος εφαρμογής του επίμαχου σχεδιασμού (όπως άλλωστε συμβαίνει με ό,τι έχει σχέση με το ελληνικό γραφειοκρατικό δημόσιο), απειλεί ευθέως ολόκληρες περιούσιες. Αν δεν γίνουν άμεσα οι διορθωτικές κινήσεις, τις οποίες έχουν επισημάνει οι τοπικές κοινωνίες, τότε είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ ο πρωτογενής τομέας, ιδίως ο πολύπαθος κλάδος της κτηνοτροφίας, θα δεχθεί το τελειωτικό ίσως χτύπημα. Είναι γνωστά τα προβλήματα των ελλήνων κτηνοτροφών που χρόνο με το χρόνο εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Τώρα με το θέμα των δασικών χαρτών, όπου προκύπτουν σοβαρά ζητήματα με τα βοσκοτόπια τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη αδιέξοδο, ενώ το χειρότερο είναι πως εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ελληνική πολιτεία, ώστε να ξεμπλέξει το συγκεκριμένο κουβάρι.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά στους κατόχους λίγων στρεμμάτων αγροτικής γης, καθώς ένας καλλιεργητής στο Πήλιο, για παράδειγμα, που έχει στη κατοχή του τέσσερα στρέμματα, κινδυνεύει να χάσει την ιδιότητα του αγρότη αν έστω και ένα στρέμμα από την ιδιοκτησία του χαρακτηριστεί δασικό. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στους παραλογισμούς με τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις, καθώς και στο ύψος των παραβόλων για την υποβολή ενστάσεων. Όλα αυτά δεν δείχνουν να απασχολούν το αρμόδιο υπουργείο, όπου, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα. Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα έπρεπε να είναι η ταχεία επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει αυτή την περίοδο στο σύνολο της επικράτειας, εξαιτίας των πρόχειρων σχεδιασμών του για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Αντίθετα, η μόνη κινητικότητα που παρατηρείται αυτές τις ημέρες είναι στα τοπογραφικά γραφεία, όπου συρρέουν καθημερινά χιλιάδες ενδιαφερόμενοι προκειμένου να βρουν άκρη. Οι συμβουλές που παρέχονται θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πετσοκομμένο εισόδημα του αγροτικού κόσμου, που επιπρόσθετα έχει να αντιμετωπίσει τη φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα των μνημονιακών νόμων Κατρούγκαλου. Στη Μαγνησία ξεπερνούν τα 100.000 τα στρέμματα που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι ιδιοκτήτες τους βλέπουν να στέκεται στο πλευρό τους, προς το παρόν, μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση και όχι η επίσημη πολιτεία. Το κακό είναι πως η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, ενώ η πολιτεία, που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, παραμένει αδρανής και δεν κάνει το αυτονόητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου