Καθαρίστριες ενός κατώτερου θεού

καθαρίστριες-ενός-κατώτερου-θεού-555657

Δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Προκύπτει μια σειρά από ζητήματα αναφορικά στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία

Η ελπίδα που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια όταν κέρδιζε την εξουσία με ψέματα και αυταπάτες, δεν ήρθε ποτέ για τις καθαρίστριες των δημόσιων νοσοκομείων, που μέσα στους επόμενους μήνες θα οδηγηθούν στην ανεργία, καθώς το Υπουργείο Υγείας, θέλοντας να απαλλαχθεί από τους εργολάβους, διώχνει και τους εργαζόμενους. Καθαρίστριες με προϋπηρεσία άνω των δέκα ετών βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεργίας. Κι ας έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τους εργολάβους. Κι ας έχουν παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια ώστε να κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν καλυτέρα. Η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων στη σίτιση, την ασφάλεια και την καθαριότητα των νοσοκομείων μέσω ΑΣΕΠ μπορεί να ανοίγει την πόρτα σε συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο, ωστόσο πετά στο δρόμο εργαζόμενους με οικογένειες και τεράστιες υποχρεώσεις, που έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ξαναβρούν δουλειά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κάνει σημαία του προεκλογικού του αγώνα τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οδηγεί στην ανεργία τις καθαρίστριες των δημόσιων νοσοκομείων, που αντί να μοριοδοτηθούν και να έχουν προτεραιότητα στο νέο καθεστώς προσλήψεων, πετάγονται στο δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες και έρχονται να προστεθούν στο ένα εκατομμύριο ανέργων. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως κρύβονται άλλα κίνητρα πίσω από τις προσλήψεις στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις απασχόλησης; Όλα αυτά περνούν από το μυαλό των υπό απόλυση καθαριστριών, που αισθάνονται την αδικία να τους πνιγεί και ψάχνουν μέσα στην απόγνωση και την απελπισία τους να βρουν τρόπους ώστε να αποφύγουν το αναπόφευκτο που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Προκύπτει μια σειρά από ζητήματα αναφορικά στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις καταγράφουν υψηλά ποσοστά. Στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τη συνδρομή και των καθαριστριών, απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα και σήμερα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Όταν όμως απολυθούν οι καθαρίστριες που διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία και αναλάβει καθήκοντα το νέο προσωπικό, το οποίο θα είναι άπειρο, ποιος εγγυάται ότι δεν θα προκύψουν δυσάρεστες καταστάσεις; Το χειρότερο όλων είναι πως από τα μέσα Απριλίου που λήγουν οι συμβάσεις εργασίας των καθαριστριών και μέχρι να αρχίσει να υλοποιείται ο νέος σχεδιασμός, το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα κινδυνεύει να μείνει δίχως προσωπικό καθαριότητας, καθώς οι 35 εργολαβικές καθαρίστριες δηλώνουν αποφασισμένες να αποχωρήσουν μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου