Παραδείγματα προς μίμηση και προς αποφυγή

παραδείγματα-προς-μίμηση-και-προς-απο-563229

Γιατί όμως πέτυχε το εγχείρημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και απέτυχε οικτρά το αντίστοιχο εγχείρημα της «Μαγνησιακής Πίστης;»

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας αποτελούν το ερέθισμα για την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τόσο σε ό,τι αφορά στη διέξοδο από πλευράς ρευστότητας, που δίνει πλέον στα μέλη της τοπικής ΟΕΒΕ η συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της, μετά τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών επιτυχούς παρουσίας στο θεσσαλικό διαμέρισμα, η συγκεκριμένη προσπάθεια προσφέρει στην τοπική κοινωνία πολλά χρήσιμα διδάγματα για το πώς στήνεται, αναπτύσσεται και καθιερώνεται στην οικονομική δραστηριότητα μιας περιοχής με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, ένα αυτόνομο τραπεζικό σύστημα βασισμένο στις αξίες του «συνεταιρίζεσθαι». Στη Μαγνησία ξεκίνησε μια αντίστοιχη προσπάθεια πριν από μια δεκαετία περίπου, και σήμερα οι εμπνευστές της βρίσκονται αντιμέτωποι με την άσκηση ποινικών διώξεων για απιστία, ενώ η πρωτοβουλία τους, που στόχευε στη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετατράπηκε από αναπτυξιακό εργαλείο σε ανοικτή πληγή, με την οποία κανένας δεν θέλει πλέον να ταυτιστεί.

Γιατί όμως πέτυχε το εγχείρημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και απέτυχε οικτρά το αντίστοιχο εγχείρημα της «Μαγνησιακής Πίστης;». Πέραν των απαντήσεων που θα δοθούν στις δικαστικές αίθουσες, όπου θα οδηγηθεί λίαν συντόμως η συγκεκριμένη υπόθεση, πρέπει να επισημανθούν κάποια πράγματα αναφορικά στη φιλοσοφία της μιας και της άλλης προσπάθειας. Η αναφορά αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, που ξεκίνησε ως μια σύμπραξη του Επιμελητηρίου Τρικάλων, του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής και της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, αρκεί ώστε να συμπεράνουμε γιατί η μια προσπάθεια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και η άλλη παράδειγμα προς αποφυγή.

Η στήριξη της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου των Τρικάλων ήταν αμέριστη από την πρώτη στιγμή. Δεν υπήρχαν ούτε τρικλοποδιές, ούτε πισώπλατα μαχαιρώματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο υιοθέτησε από την αρχή με αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, βασιζόμενα στο τραπεζικό σύστημα, με μια όμως σημαντική διαφοροποίηση. Την αίσθηση ότι όσοι λαμβάνουν χρηματοδότηση από την, τράπεζα έχοντας προηγουμένως γίνει μέτοχοι της, στηρίζουν επί της ουσίας έναν δικό τους οργανισμό. Έναν οργανισμό που παρέχει ασφάλεια στα μέλη του, είναι ευέλικτος, φιλικός και πάνω όλα ανήκει στους ίδιους τους συνεταίρους. Όλα αυτά βέβαια υπό το πρίσμα της σωστής διαχείρισης, με σεβασμό στους κανόνες του υγιούς τραπεζικού συστήματος, όπου πρώτα διασφαλίζεται η επιστροφή των δανεικών και μετά εγκρίνεται το δάνειο. Φέρτε όλα τα παραπάνω δεδομένα στα μέτρα της «Μαγνησιακής Πίστης» και θα έχετε αυτόματα την απάντηση στο ερώτημα για τα αίτια της οικτρής αποτυχίας του τοπικού αντίστοιχου εγχειρήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου