Δύο επιλογές

δύο-επιλογές-564620

Nα ξεκινήσει ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης, έτσι ώστε να πειστεί και ο τελευταίος δημότης για την αναγκαιότητα των επιλογών της ΔΕΥΑΜΒ

Το κλίμα έντασης που καταγράφεται στην πόλη του Βόλου τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης να παραχωρήσει σε ιδιώτη τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Οι ομάδες των πολιτών που αντιτίθενται σε συγκεκριμένες επιλογές της ΔΕΥΑΜΒ, έδειξαν τις προθέσεις τους τον Μάρτιο του 2016, όταν σημειώθηκαν θλιβερά επεισόδια έξω από το κτήριο της επιχείρησης ύδρευσης, καθώς επίσης και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η παρουσία τους όταν προέκυπταν λόγοι, ήταν κάτι παραπάνω από δυναμική. Η δε προσπάθεια να περιοριστούν, και αν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν οι αντιδράσεις για την παραχώρηση της λειτουργίας του Βιολογικού σε ιδιώτη, μέσα από τη λήψη αστυνομικών μέτρων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Το μόνο που μπορούν να επιτύχουν ανάλογες αποφάσεις είναι να φουντώσουν ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις και να δημιουργήσουν ένα πιο δυναμικό και μαζικό μέτωπο πολιτών.

Όπως στην περίπτωση του νέου κανονισμού άρδευσης, έτσι και σε αυτή του Βιολογικού, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ επιχειρεί να υλοποιήσει το σχεδιασμό της δίχως να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, οι Βολιώτες έχουν δείξει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν παίζουν. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Παγασητικού. Όταν μάλιστα πληροφορούνται ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει αποφασίσει να εκχωρήσει την ευθύνη λειτουργίας του Βιολογικού, σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες για τα προβλήματα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αστικών λυμάτων μονοπωλούν την επικαιρότητα, τότε η οργανωμένη αντίδραση τους θα πρέπει να θεωρείται απολύτως αναμενόμενη.

Στο σημείο όπου βρίσκονται σήμερα τα πράγματα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει δύο επιλογές: Είτε θα προχωρήσει στο σχεδιασμό της και θα βρει απέναντι της τις συλλογικότητες και τους πολίτες που αντιδρούν στον προγραμματισμό για την είσοδο ιδιώτη στον Βιολογικό, είτε θα αναστείλει την υλοποίηση αυτού του προγραμματισμού ξεκινώντας μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης, έτσι ώστε να πειστεί και ο τελευταίος δημότης για την αναγκαιότητα των επιλογών της. Ας μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία στο Δήμο Βόλου πως ό,τι δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν οι αντιδρώντες σε επίπεδο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ή Δημοτικού Συμβουλίου (τα οποία δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζουν υπό αστυνομικό κλοιό), θα το ανατρέψουν στην πράξη με μορφές διαμαρτυρίας, οι οποίες θα κάνουν ξανά το Βόλο πανελλαδικό περίγελο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου