Ολιγωρία ή σκοπιμότητα;

ολιγωρία-ή-σκοπιμότητα-567469

Ακόμη και για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων υπηρεσιών πυρόσβεσης ανησυχούν οι πυροσβέστες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί εκτός

Κατά την πάγια τακτική της, η συγκυβέρνηση αφήνει μετέωρη μια ακόμη ομάδα συνανθρώπων μας, η οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω το εργασιακό της μέλλον. Οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας έμπλεξαν άσχημα, έχοντας απέναντι τους ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο φημίζεται για την αναξιοπιστία και την ανεπάρκεια του. Περισσότερες από 2000 οικογένειες πυροσβεστών, οι 110 εκ των οποίων στο Βόλο και τη Μαγνησία, βρίσκονται στον αέρα και ζουν τη δική τους αγωνία επειδή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν φρόντισε για την έγκαιρη τροποποίηση του σχετικού νόμου αναφορικά στη μονιμοποίηση τους, επικαλούμενη επιχειρήματα που δεν στέκουν ούτε τόσο στην κοινή λογική ούτε και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Στην κυβέρνηση κατάφεραν να τα κάνουν μπάχαλο και στον ευαίσθητο τομέα της πυρόσβεσης, αποδυναμώνοντας έστω και προσωρινά το τοπικό Πυροσβεστικό Σώμα σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ σε επίπεδο επικράτειας η αποδυνάμωση φτάνει το 25%.

Οι δεσμεύσεις της κ. Γεροβασίλη ότι θα κλείσει σύντομα το θέμα, και πως θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η απαιτούμενη νομοθετική διάταξη για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, δεν καθησυχάζει κανέναν από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση έχει απολέσει την αξιοπιστία της εδώ και πολύ καιρό. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την ίδια υπουργό που διόρισε στο δημόσιο αθλητές, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις ντόπινγκ, και χρειάστηκε η παρέμβαση βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να διορθωθεί το λάθος.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι πυροσβέστες που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο κενό παρά τις υπηρεσίες που προσέφεραν, (ορισμένοι για περισσότερα από 10 χρόνια), διατηρούν πολλές επιφυλάξεις ως προς το αν η ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα οφείλεται σε ολιγωρία της κυβέρνησης ή σε σκοπιμότητα. Και αυτό γιατί υπάρχουν διάφορες φήμες και πληροφορίες οι οποίες εντείνουν τους φόβους για την πραγματική στόχευση της μη μονιμοποίησής τους όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο.

Ακόμη και για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων υπηρεσιών πυρόσβεσης ανησυχούν οι πυροσβέστες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί εκτός πυροσβεστικού σώματος. Και να σκεφτεί κανείς ότι τόσα χρόνια έθεταν εαυτούς σε κίνδυνο, στελεχώνοντας νευραλγικές δομές πυρόσβεσης, όπως τα πεζοπορα τμήματα που ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες σε δύσβατες περιοχές. Ακόμη και οι αποδοχές τους είναι μειωμένες σε ποσοστό σχεδόν 40%, σε σχέση με τους συναδέλφους τους που είναι μόνιμοι. Αναμένουν λοιπόν την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται και προειδοποιούν με κλιμάκωση των αντιδράσεων τους αν δε λήξει αίσια η περιπέτεια τους. Σημειώνουν επίσης, ότι είναι ενωμένοι σαν γροθιά και έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν μέχρι τελικής δικαίωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου