Πως θα βάλουν …POS;

πως-θα-βάλουν-pos-579136

Η Πολιτεία αδιαφορεί για τους επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν να εγκαταστήσουν τα ειδικά μηχανήματα και δεν μπορούν

Αν το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπιζε, με τον ζήλο που επιδεικνύει στο θέμα της σήμανσης για την τοποθέτηση POS στις εμπορικές επιχειρήσεις, τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν και υφίστανται λόγω της δικής του αδυναμίας να επιλύσει μια σειρά από θέματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την επέκταση του συστήματος συναλλαγών με ηλεκτρονικό τρόπο σε ολόκληρη την αγορά, τότε το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων θα είχε εγκαταστήσει μέχρι σήμερα τα ειδικά τερματικά μηχανήματα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παρατηρούμε ότι μόλις τέθηκε σε ισχύ η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για την εγκατάσταση POS στα εμπορικά καταστήματα, ξεκίνησε μια ολόκληρη καμπάνια αναφορικά στην ανάγκη τοποθέτησης ειδικής σήμανσης σε ευκρινή σημεία των εμπορικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν αν το κατάστημα όπου θέλουν να κάνουν τις αγορές τους διαθέτει ή όχι το ειδικό τερματικό μηχάνημα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απειλούνται με εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα.

Η πολιτεία δίχως να έχει ρυθμίσει το θέμα των πανάκριβων προμηθειών που λαμβάνουν οι τράπεζες για τη χρήση των POS, προσπαθεί να επεκτείνει το μέτρο και να τονώσει έτσι τα δημόσια έσοδα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αδιαφορεί για τους επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν να εγκαταστήσουν τα ειδικά μηχανήματα και δεν μπορούν, είτε γιατί οι τράπεζες δεν τους τα διαθέτουν, λόγω ανεξόφλητων δανειακών υποχρεώσεων, είτε γιατί οι ίδιοι οι επαγγελματίες ξέρουν ότι σε περίπτωση που εγκαταστήσουν τα POS, ό,τι θα εισπράττουν από τη χρήση των τερματικών μηχανημάτων θα κατάσχεται από την τράπεζα και το Δημόσιο, εφόσον δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ζήτημα του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το πιο βασικό όμως στοιχείο που δε λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση, είναι η τεράστια οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να κάνουν αγορές είτε με κάρτες, είτε με μετρητά. Από εκεί ξεκινά το όλο πρόβλημα, και όχι από το αν οι καταστηματάρχες έχουν σήμανση για τα POS ή όχι. Όλα αυτά, και αλλά πολλά που απασχολούν την αγορά του Βόλου, θα τεθούν επί τάπητος στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου την ερχόμενη Τετάρτη, στο Επιμελητήριο. Εκεί θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας για την κατάσταση των καταστημάτων και τις εκτιμήσεις των ιδιοκτητών τους για το μέλλον, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε αν θα ανταποκριθούν στο σχετικό κάλεσμα οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου