Ξανά στις επάλξεις

ξανά-στις-επάλξεις-580451

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που συντηρούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, θα κληθεί σύντομα να σηκώσει κι άλλα βάρη

Όπως ολοκληρώθηκε η προηγούμενη χρονιά, έτσι ακριβώς ξεκίνησε και η νέα για τους συνταξιούχους στη Μαγνησία. Οι αγώνες και οι οργανωμένες δράσεις αντίστασης και αντίδρασης του κλάδου σε μέτρα που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο, θα βρεθούν ξανά στο προσκήνιο, ίσως και από τον τρέχοντα μήνα, ενώ το αίσθημα της δυσπιστίας αναφορικά στις δεσμεύσεις που άκουσαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες, ότι δηλαδή δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, κυριαρχεί τις τάξεις τους. Αυτό το κλίμα επικράτησε και στη χθεσινή γενική συνέλευση του συλλόγου των συνταξιούχων του ΙΚΑ Μαγνησίας, όπου τονίστηκε ότι επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως το φιλοδώρημα των Χριστουγέννων που μοίρασε η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν είναι δυνατόν να αποπροσανατολίσουν τον κλάδο από τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Εξάλλου, το βοήθημα που έλαβαν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα και το οποίο βάφτισε η κυβέρνηση 13η σύνταξη είχε ήδη αφαιρεθεί από τις συντάξεις μέσω των περικοπών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ενώ ότι περίσσεψε πήγε σε φόρους και χαράτσια.

Έτσι λοιπόν οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρίσκονται μπροστά σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Ο φαύλος κύκλος των περικοπών στις συντάξεις τους δεν έχει κλείσει ακόμη, ενώ ό,τι έχει απομείνει από τα πενιχρά τους εισοδήματα απειλείται από τα νέα οικονομικά μέτρα, τα οποία βρίσκονται προ των πυλών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που συντηρούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, θα κληθεί σύντομα να σηκώσει κι άλλα βάρη είτε μέσω της νέας μείωσης του αφορολόγητου, είτε μέσω των αυξήσεων που φημολογούνται στον ΦΠΑ. Είτε δηλαδή με έμμεσο, είτε με άμεσο τρόπο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει καινούργια επίθεση εναντίον των κουτσουρεμένων εισοδημάτων των συνταξιούχων.

Κατά συνέπεια, η αντίσταση και ο αγώνας προβάλουν σαν αυτονόητες επιλογές για τους συνταξιούχους, οι οποίοι συσπειρωμένοι γύρω από τους συλλόγους τους θα προσπαθήσουν για μια ακόμη χρονιά να αντιδράσουν στην επιχειρούμενη οικονομική τους εξόντωση. Σε κεντρικό επίπεδο, το συντονιστικό όργανο των συνταξιουχικών ομοσπονδιών ήδη οργανώνει το πλαίσιο του αγώνα που θα ξεκινήσει από το επόμενο διάστημα, ενώ σε τοπικό επίπεδο εκφράζεται η βούληση για δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν. Εξαρτάται πλέον από την τοπική κοινωνία αν θα στηρίξει αυτόν τον αγώνα ή αν θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί απαθής και αδιάφορη τους απόμαχους της δουλειάς να αναλαμβάνουν δράση για λογαριασμό της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου