Απογοήτευση και απροθυμία

απογοήτευση-και-απροθυμία-583257

Το κλίμα αδράνειας και παραίτησης που χαρακτηρίζει κάθε προσπάθεια συλλογικής αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις τάξεις των αγροτών

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος των αγροτοσυνδικαλιστών της Μαγνησίας στην προσπάθεια τους να δημιουργηθεί ένα ή ακόμη και περισσότερα μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα κατά μήκος της ΠΑΘΕ δεν είναι ούτε οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, ούτε οι διαφωνίες για το σημείο όπου θα παραταχθούν τα τρακτέρ, ούτε ακόμη και οι ιδεολογικές και κομματικές διαφορές των αγροτών. Η απροθυμία του αγροτικού κόσμου να αγωνιστεί και να ανατρέψει την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια των εκπροσώπων των αγροτών να πείσουν τους συναδέλφους τους να βγουν στο δρόμο και να παλέψουν όχι πλέον για τα δικαιώματα τους, αλλά για την ίδια τους την επιβίωση. Δυστυχώς το κλίμα αδράνειας και παραίτησης που χαρακτηρίζει κάθε προσπάθεια συλλογικής αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις τάξεις των αγροτών που, προς τo παρόν τουλάχιστον, εμφανίζονται απρόθυμοι να κινητοποιηθούν και να επαναλάβουν αγωνιστικές δράσεις σαν τις περσινές, όταν έμειναν στους δρόμους για σχεδόν 40 ημέρες και έδειξαν στην κυβέρνηση ότι ξέρουν να παλεύουν ενάντια σε μέτρα τα οποία τους απειλούν με αφανισμό.

Σήμερα λοιπόν που έχουν αποφασιστεί προσυγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων στον Αλμυρό και στην περιοχή της Χλόης, με απώτερο σκοπό την έξοδο στην ΠΑΘΕ, οι αγροτοσυνδιλαλιστές περιμένουν να δουν την πραγματική δύναμη των τρακτέρ που θα συγκεντρωθεί και στη συνέχεια να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και στο μπλόκο του Αερινού που έχει στηθεί από την προηγούμενη Παρασκευή, χωρίς όμως μεγάλη συμμετοχή. Και εκεί επικρατεί ανάλογος προβληματισμός για τη στάση των αγροτών, οι οποίοι πλήττονται από το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό και παρ’ όλα αυτά παραμένουν αδρανείς και απρόθυμοι.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως αν στο φετινό κύκλο των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν υπάρξει η απαιτουμένη συμμετοχή στα μπλόκα που άρχισαν να στήνονται, ή σε αυτά που θα στηθούν το επόμενο διάστημα, τότε οι αγρότες πολύ δύσκολα θα ξανασηκώσουν το κεφάλι τους προκειμένου να αποτρέψουν τη λήψη και άλλων δυσμενών μέτρων για τον πρωτογενή τομέα. Ήδη η κυβέρνηση έχει ψηφίσει και εφαρμόζει ένα πλαίσιο νομοθετημάτων, τα οποία οδηγούν τον κλάδο στον αφανισμό με μαθηματική ακρίβεια. Φέτος λοιπόν είναι η ύστατη ευκαιρία του αγροτικού κόσμου να παλέψει μήπως και διασώσει ό,τι μπορεί, κυρίως σε ό,τι αφορά στους νέους αγρότες που με τα σημερινά δεδομένα σύντομα θα προστεθούν στις ατέλειωτες λίστες της ανεργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου