Δεν αρκεί η καταγραφή του προβλήματος

δεν-αρκεί-η-καταγραφή-του-προβλήματος-586279

Και ο πλέον ανυποψίαστος έχει αντιληφθεί ότι αν δεν αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, τότε η κατάσταση δεν μπορεί να αναστραφεί

Μπορεί να σοκάρουν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων για την κατάσταση τα ελληνικά νοικοκυριά ύστερα από επτά χρόνια ανηλεούς οικονομικής ύφεσης, ωστόσο περιγράφουν ανάγλυφα την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, με την πλειοψηφία των πολιτών να βρίσκεται σε δεινή θέση, τις ανισότητες να εντείνονται και τα συναισθήματα της ανασφάλειας και της απογοήτευσης να κυριαρχούν. Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, οι οποίες αποτύπωναν ανάλογη πάνω κάτω εικόνα. Μια αγορά δηλαδή που βουλιάζει μέρα με τη μέρα, και μια κοινωνία η οποία εγκλωβίζεται όλο και πιο πολύ στα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών. Πέρα όμως από την καταγραφή των προβλημάτων, δεν έχουμε δει τόσα χρόνια από τους φορείς της ιδιωτικής οικονομίας κάποια οργανωμένη μορφή αντίδρασης ενάντια στις πολιτικές επιλογές που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Δεν έχουμε δει δηλαδή τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών σε κεντρικό επίπεδο να χτυπούν το χέρι στο τραπέζι, και να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πάει άλλο με τους φόρους και τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές.

Με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, οι εκπρόσωποι των ανθρώπων της αγοράς συνδιαλέγονταν προκειμένου να βρεθούν λύσεις, χωρίς όμως να υπάρχει από την πλευρά τους διάθεση για σύγκρουση. Τη στιγμή δηλαδή που κατέρρεε η κατανάλωση, εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας των πολιτών να κάνουν αγορές (και ταυτόχρονα να πληρώνουν και τους εξοντωτικούς φόρους που τους επέβαλε το κράτος), φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ τηρούσαν -και εξακολουθούν να τηρούν- μια ακατανόητα παθητική στάση. Ενώ γκρεμίζεται το σύμπαν γύρω τους, αυτοί συνεχίζουν να καταγράφουν την κατάρρευση και δεν αναλαμβάνουν δυναμικές πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η καταστροφή του κλάδου τους.

Από έρευνες και μελέτες έχει χορτάσει ο ιδιωτικός τομέας. Και ο πλέον ανυποψίαστος έχει αντιληφθεί ότι αν δεν αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, τότε η κατάσταση δεν μπορεί να αναστραφεί. Αν δεν μειωθούν δηλαδή οι φόροι και δεν τονωθεί ο ιδιωτικός τομέας με επενδύσεις και τραπεζική χρηματοδότηση, στην επόμενη αντίστοιχη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ τα στοιχεία θα είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικά. Ίσως μάλιστα να είναι πολύ αργά για τυχόν διορθωτικές κινήσεις. Ας αφήσουν λοιπόν την καταγραφή του προβλήματος και ας περάσουν από τη μοιρολατρία και την παθητικότητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να παρθούν δραστικά μέτρα για την ανάσχεση του κατήφορου της αγοράς, μαζί με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ιδιωτικό τομέα και μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην ανάκαμψη του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου