Ενιαίο μέτωπο κατά του εργασιακού μεσαίωνα

ενιαίο-μέτωπο-κατά-του-εργασιακού-μεσ-588893

Η επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κλιμακωθεί, και αυτοί που βρίσκονται πίσω της θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό.

Η αυριανή μαζική, όπως όλα δείχνουν, συγκέντρωση σωματείων εργαζομένων και συνδικάτων έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, όπου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση δύο αγωγών απολυμένων οι οποίες διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, καταδεικνύει ότι, έστω και καθυστερημένα, το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα αποφάσισε να πορευτεί ενωμένο στον αγώνα κατά της πλήρους απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Είναι πολύ θετική η αντίδραση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του νομαρχιακού τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, που αποφάσισαν την προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην αυριανή συγκέντρωση. Η συγκέντρωση διοργανώνεται με σκοπό να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, που αποδέχεται τα σχέδια των δανειστών για πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μέσω της καθιέρωσης ελαστικών έως και εξευτελιστικών μορφών απασχόλησης, με μισθούς πείνας και δίχως το παραμικρό δικαίωμα για τους εργαζόμενους.

Σκοπός επίσης της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας είναι να αντιληφθούν όσοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για την καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας ότι υπάρχουν ακόμη ισχυρές αντιστάσεις στις τάξεις του εργατικού και του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτές οι αντιστάσεις δεν θα επιτρέψουν να απορρυθμιστεί πλήρως η αγορά εργασίας, είτε με την εφαρμογή μέτρων για την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είτε με την επιβολή όρων απασχόλησης που παραπέμπουν στις αμερικανικές φυτείες βαμβακιού κατά τον 19ο αιώνα.

Οι αγωγές που έχουν κατατεθεί από δύο απολυμένες, αφορούν η μία σε καταγγελία σύμβασης λόγω συνδικαλιστικής δράσης και η άλλη σε απόλυση επειδή η εργαζόμενη τόλμησε να διεκδικήσει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα της! Πολλοί εργοδότες, βλέποντας την εργασιακή ζούγκλα που έχουν καθιερώσει τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις οι οποίες επέτρεψαν με τον νομοθετικό τους έργο τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, αισθάνονται παντοδύναμοι και δεν διστάζουν να στερήσουν από τους υπαλλήλους τους ακόμη και το δικαίωμα στην αμοιβή ή την αντίδραση σε μεθοδεύσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Γι αυτό απολύθηκε οι δυο εργαζόμενες που αύριο θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους εργοδότες τους. Γι αυτό, η συγκέντρωση που διοργανώνεται αύριο από σωματεία και συνδικάτα πρέπει να είναι μαζική και δυναμική. Γι αυτό, τα αντανακλαστικά των διοργανωτών της πρέπει να διατηρηθούν οξυμένα. Η επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κλιμακωθεί, και αυτοί που βρίσκονται πίσω της θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό. Κατά συνέπεια πρέπει να πάρουν την ανάλογη απάντηση, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου