Φρούδες ελπίδες

φρούδες-ελπίδες-596880

Αν δεν στηριχτεί η ιδιωτική οικονομία, που είναι η μόνη η οποία δημιουργεί πλούτο και προστιθέμενη αξία, πώς θα σταθεί στα πόδια της η χώρα;

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών της Μαγνησίας, πράττοντας το αυτονόητο, ζητούν από την πολιτεία να λάβει -και μάλιστα άμεσα- μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δέχτηκαν ένα ακόμη καίριο πλήγμα από την πρόσφατη κακοκαιρία. Πολλές μικρές βιοτεχνίες και οικογενειακές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν για αρκετές ημέρες λόγω του χιονιά, ενώ άλλες επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές τόσο σε ό,τι αφορά στις υποδομές τους, όσο και στις πρώτες ύλες. Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος των επαγγελματοβιοτεχνών, που στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα και προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, δοκιμάζεται από την οικονομική συγκυρία και την παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία. Έχοντας και τον καιρό εναντίον τους, οι μικροβιοτέχνες απευθύνουν έκκληση προς την πολιτεία να τους αποζημιώσει τάχιστα και να τους δώσει παράταση ως προς την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών θεωρούν ότι από τη στιγμή που το κράτος δεν καταβάλει στην ιδιωτική οικονομία τα αρκετά δισεκατομμύρια που οφείλει, μπορεί τουλάχιστον να λειτουργήσει με πνεύμα κατανόησης εις ό,τι αφορά στο αίτημα του κλάδου για τη λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των μικρομεσαίων, ενώ προτείνουν και κάτι ακόμα που για τα ελληνικά δεδομένα ίσως να αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν προκύπτουν ζημιές από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οι πληττόμενοι επαγγελματίες να γνωρίζουν ότι θα αποζημιωθούν.

Προφανώς αυτό το μοντέλο λειτουργίας υπάρχει και εφαρμόζεται σε προηγμένα ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, όπου η στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας αποτελεί αυτοσκοπό των κυβερνήσεων. Εδώ το μόνο που αποτελεί αυτοσκοπό είναι η περαιτέρω διόγκωση του κρατικού μηχανισμού με ρουσφετολογικές προσλήψεις, οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενόψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Το πολιτικό προσωπικό που κυβερνά τον τόπο έχει ρίξει όλο το βάρος του ενδιαφέροντος του στη δημιουργία κομματικού στρατού, που με το αντάλλαγμα της ψήφου εισέρχεται στο δημόσιο από πόρτες και παράθυρα.

Με αλλά λόγια, ενισχύεται το πιο αντιπαραγωγικό κομμάτι του συστήματος και αφήνεται στη μοίρα του ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο επιβάλλονται συνεχώς νέοι φόροι. Αν δεν στηριχτεί η ιδιωτική οικονομία, που είναι η μόνη η οποία δημιουργεί πλούτο και προστιθέμενη αξία, και αν δεν παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται ακόμη και από τον καιρό, πώς θα σταθεί στα πόδια της η χώρα, μετά από επτά χρόνια ύφεσης και αρνητικών δεικτών ανάπτυξης;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου