Αύξησαν τα καύσιμα μέσα στη βαρυχειμωνιά

αύξησαν-τα-καύσιμα-μέσα-στη-βαρυχειμω-605247

Παραμένει άγνωστο πότε θα λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης οι ελάχιστοι πλέον δικαιούχοι

Στη χειρότερη δυνατή χρονική συγκύρια, τόσο από πλευράς διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου όσο και σε ό,τι αφορά στις πολικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, επέλεξε η κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, επιβάλλοντας, για άλλη μια φορά, νέο καπέλο στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Έτσι οι πολίτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς βλέπουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που αυξήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο κατά δέκα λεπτά το λίτρο, να σκαρφαλώνει τώρα πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο (δηλαδή πάνω από τα 1.000 ευρώ τον τόνο), ενώ την ίδια στιγμή ο υδράργυρος κατρακυλάει κάτω από το μηδέν. Κατά συνέπεια καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό για τους καταναλωτές να προμηθευτούν ικανές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες πλήττουν την επικράτεια.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχοντας προσαρμόσει πλήρως την πολιτική τους στα μέτρα των δανειστών, αποδέχτηκαν αύξηση στα καύσιμα καταμεσής του χειμώνα, μόνο και μόνο για να ενισχύσουν, υποτίθεται, τα κρατικά ταμεία με έσοδα, τα οποία ωστόσο μπορεί να προϋπολογίζονται αλλά σε καμία περίπτωση δεν εισπράττονται. Κυρίως σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται η κατανάλωση υποχωρεί. Πρόκειται για τον πιο βασικό νόμο της αγοράς, τον οποίο ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες. Αύξησαν λοιπόν κι άλλο τις τιμές των καυσίμων μέσα στο καταχείμωνο, επιβαρύνοντας την τελική τους τιμή με φόρους σε ποσοστό άνω του 72%, αδιαφορώντας για τις οικονομικές αντοχές των καταναλωτών.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι να αυξήσουν τον κομματικό στρατό των μετακλητών στα υπουργεία. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε αύξηση προσλήψεων στο δημόσιο κατά σχεδόν 7.000 άτομα, μέσα στο 2016. Κανένα ενδιαφέρον για τον κοσμάκη που παγώνει μέσα το κρύο και δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο για να ζεσταθεί. Προτιμούνται οι κομματικοί εκλεκτοί και όχι οι απλοί πολίτες που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Την ίδια στιγμή σφυρίζουν αδιάφορα για το επίδομα θέρμανσης που παραμένει άγνωστο πότε θα λάβουν την προκαταβολή του οι ελάχιστοι πλέον δικαιούχοι. Πέρα από το άνοιγμα της εφαρμογής στο ΤΑΧΙS, όπου υποβλήθηκαν οι αιτήσεις, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως πότε ακριβώς θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό που προβλέπεται από το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού. Κατά τα άλλα διακηρύττουν ότι ενδιαφέρονται για τους πολίτες και πως το κοινωνικό πρόσωπο της «πρώτης φοράς αριστεράς κυβέρνησης» δεν θα αφήσει κανέναν στη μοίρα του…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου