Ποδαρικό με φοροκαταιγίδα

ποδαρικό-με-φοροκαταιγίδα-610782

Αυτός ο φαύλος κύκλος της επιβολής φορών και της μείωσης της κατανάλωσης έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής

Η φοροκαταιγιδα που ήρθε μετά την Πρωτοχρονιά προσγείωσε ανώμαλα τους πολίτες και γέμισε προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, έχοντας περάσει από την οικονομική στενωπό του 2016. Η καθημερινότητα μας γίνεται λοιπόν πιο ακριβή και, κατά συνέπεια, πιο δύσκολη από τη στιγμή που η αξία βασικών καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθεί περαιτέρω, ενώ την ίδια στιγμή οι αποδοχές (για όσους έχουν ακόμη αποδοχές), παραμένουν στα τάρταρα, ύστερα από τόσες μειώσεις. Η πιο σημαντική αλλαγή που φέρνει ο νέος χρόνος αφορά στις αυξήσεις στα καύσιμα, όπου οι ειδικοί φόροι παίρνουν για άλλη μια φορά την ανιούσα, προκειμένου το δημόσιο να αυξήσει τα έσοδα του και να μπορούν τα κυβερνητικά στελέχη να αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων.

Δυστυχώς για την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, αυτές οι αυξήσεις θα εκτινάξουν στα ύψη το κόστος μιας σειράς βασικών και όχι μόνο αγαθών, καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα το μεταφορικό κόστος. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αγγίζει από χθες το ένα ευρώ και τριάντα λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπερνά τα 1,50 λεπτά το λίτρο. Επιστρέψαμε δηλαδή στα επίπεδα των τιμών των καυσίμων του 2012, όταν επίσης οι διεθνείς τιμές ήταν ανοδικές και οι εγχώριοι ειδικοί φόροι ροκάνιζαν τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Οι συνέπειες αυτών των αυξήσεων θα φανούν άμεσα στην καθημερινότητα μας καθώς είναι αδύνατον να απορροφηθούν από τις μεταφορικές εταιρίες, όπως επίσης και από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που θα κληθούν να καταβάλουν το επιπλέον κόστος για την παραγωγική διαδικασία.

Ο τελικός αποδέκτης αυτών των αυξήσεων θα είναι όπως πάντα ο καταναλωτής, που θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να μειώσει ακόμη περισσότερο τις αγορές του ώστε να επιβιώσει. Έτσι, οι προσδοκίες του κράτους για αύξηση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα θα πάνε περίπατο, όπως επίσης και οι οποίες αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς για οριακή, έστω, ανάκαμψη του τζίρου των επιχειρήσεων από τη νέα χρονιά. Αυτός ο φαύλος κύκλος της επιβολής φορών και της μείωσης της κατανάλωσης έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Όσο δεν παραμένει ανοικτός, τόσο η κοινωνία θα παραμένει σε οριακό σημείο, και οι εκτιμήσεις για οικονομική ανάκαμψη θα ακούγονται σαν κακόγουστο αστείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου