Πολιτικά διπολικοί ή απλοί αριβίστες;

πολιτικά-διπολικοί-ή-απλοί-αριβίστες-611802

Το ρουσφετολογικό γαϊτανάκι εξελίσσεται στις πλάτες της κοινωνίας που ματώνει οικονομικά

Όσο και αν προσπαθούμε να μη μεμψιμοιρούμε πρωτοχρονιάτικα, υπάρχουν κάποιες ειδήσεις που μπορεί να περνούν στα ψιλά της επικαιρότητας, ωστόσο μας αναγκάζουν να συμφωνήσουμε με όσους εκτιμούν ότι αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα. Έτσι λοιπόν σχεδόν 7.000 προσλήψεις έγιναν στο δημόσιο μέσα στη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτές οι προσλήψεις ανέβασαν το σχετικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού κατά 104 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή και το κουτσουρεμένο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, που μπήκαμε στο Γενάρη και ακόμη δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους.

Κατά 7.000 περίπου άτομα αυξήθηκε λοιπόν ο αριθμός των υπαλλήλων στη γενική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των προσλήψεων να αφορά σε ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες σε υπουργικά γραφεία, όπου ως γνωστόν οι προσλήψεις γίνονται με ιδιαίτερα αυστηρά κομματικά κριτήρια. Δηλαδή προσλαμβάνονται αυτοί που τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε τα τυπικά προσόντα ώστε να αμείβονται από την πρώτη κιόλας ημέρα της πρόσληψης τους με μισθούς 2 και 2,5 χιλιάδων ευρώ. Αυτοί που όμως θα βάλουν πλάτη για να επανεκλέγει το πολιτικό προσωπικό, το οποίο κίνησε γη και ουρανό για να τους βολέψει, προσβλέποντας στη βοήθεια τους όταν θα προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές. Και αυτό το ρουσφετολογικό γαϊτανάκι εξελίσσεται στις πλάτες της κοινωνίας που ματώνει οικονομικά και δεν βλέπει να αλλάζει η καθημερινότητα της προς το καλύτερο ούτε τη νέα χρονιά.

Οι φόροι με τους οποίους την έχουν βομβαρδίσει, προκειμένου να καλύπτονται και οι δαπάνες για το υπέρογκο μισθολογικό κόστος των μετακλητών οσφυοκαμπτών των εκάστοτε κυβερνήσεων, επιβαρύνουν αποκλειστικά τα συνήθη υποζύγια. Έτσι, στο τέλος κάθε μήνα, θα καμαρώνουν στο οικονομικό επιτελείο για τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτυγχάνουν και στο τέλος της ημέρας θα απολαμβάνουν τους «καρπούς των προσπαθειών» τους μαζί με τους προστατευόμενους και συνάμα καλοπληρωμένους συνεργάτες.

Τι τους νοιάζει για τα προβλήματα του κοσμάκη που δεινοπαθεί ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του; Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ζουν στο δικό τους κόσμο, όπου ο ένας υπουργός ξιφουλκεί κατά των δανειστών και ο άλλος ανακοινώνει στους συναδέλφους του ότι θα πρέπει να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια το μνημόνιο συνεργασίας, ως προς την αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2017. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εξωφρενική αν σκεφτούμε ότι αυτοί που επιπλήττουν τους δανειστές είναι οι ίδιοι που λίγες ώρες νωρίτερα τους είχαν στείλει, υπογεγραμμένο, ένα κατάπτυστο πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης αναφορικά στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ταυτόχρονα, τα κυβερνητικά στελέχη καλούνται από το υπουργείο οικονομικών να μην αναλαμβάνουν την παραμικρή υποχρέωση, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση και την κάλυψη της οποιασδήποτε ανάγκης. Όπως επίσης να δεσμευτούν ότι θα λάβουν άμεσα μέτρα για την αποτροπή παρεκκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πρόκειται για συναδέλφους του κ. Χουλιαράκη, οι οποίοι όπως έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια ανάλογες νουθεσίες στην εκπνοή του 2015, φορτώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να βολέψουν τους δικούς τους ανθρώπους, έτσι να πράξουν και το 2017, όπου επίσης οι ανάγκες για επιπρόσθετη στελέχωση του κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυξημένες, με δεδομένες τις εκτιμήσεις ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές.

Από τη μια λοιπόν επαναστατική γυμναστική και απόλυτη υποταγή έναντι των δανειστών, από την άλλη επικοινωνιακές προτροπές για περιστολή δαπανών, τις οποίες κανείς δε θα τηρήσει. Στη μέση αυτού του σουρεαλιστικού πολιτικού σκηνικού οι ταλαίπωροι πολίτες, που δεν ξέρουν αν πρέπει να καταλογίσουν στους κυβερνώντες πολιτικό διπολισμό ή καιροσκοπισμό του αισχίστου είδους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου