Οι προνομιούχοι και μη ενός φορολογικού παραλογισμού

οι-προνομιούχοι-και-μη-ενός-φορολογικ-613368

Η αγορά οδεύει προς την ολοκλήρωση μιας ακόμη καταστροφικής, για την πραγματική οικονομία, χρονιάς

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου διαβάζοντας τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών, παρατήρησε τις προκλητικές, για τα δεδομένα τις εποχής, φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το πολιτικό προσωπικό, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία στενάζει υπό το βάρος των ληστρικών φόρων και εισφορών. Ενώ λοιπόν υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δηλώνουν στο «πόθεν έσχες» τους αφορολόγητα εισοδήματα σε ποσοστό άνω του 60%, σε σχέση με το συνολικό ετήσιο εισόδημα τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να ανταπεξέλθουν στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις τους χωρίς αφορολόγητο όριο και, ταυτόχρονα, από τη νέα χρονιά θα πρέπει να προκαταβάλουν το 100% του αναλογούντος φόρου. Αν σε αυτό το εφιαλτικό φορολογικό καθεστώς προσθέσουμε την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, τότε διαπιστώνουμε ότι για κάθε 1.000 ευρώ που κερδίζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα 600 με 650 θα καταλήγουν, μετά την Πρωτοχρονιά, στο κράτος!

Με αλλά λόγια, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν μετατραπεί σε μεγαλομετόχους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίχως όμως να συνεισφέρουν το παραμικρό, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της ιδιωτικής οικονομίας. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Άρθουρ Λάφερ σημείωσε με νόημα ότι «αν ο ίδιος ήταν Έλληνας θα έκλεβε τη εφορία κάθε μέρα, καθώς η φορολογία στη χώρα μας είναι ανήθικη», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά. Σκεφτείτε ότι αυτή η τοποθέτηση έγινε προτού τεθούν σε εφαρμογή οι εξοντωτικοί νόμοι για το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό, που εκτιμούνται ότι θα δώσουν στην αγορά τη χαριστική βολή.

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά αύξηση φορολογικών εσόδων, όπως άλλωστε και ο ασφαλιστικός φορέας των ελεύθερων επαγγελματιών, ωστόσο αυτές οι προσδοκίες αναπτύσσονται δίχως να έχει ληφθεί υπόψη η φοροδοτική ικανότητα των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας, καθώς και η διάθεση αρκετών εξ αυτών να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ήδη, καταγράφεται αυτές τις ημέρες στις ΔΟΥ της χώρας αυξημένη προσέλευση ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, που κλείνουν άρον-άρον τα βιβλία τους και αναστέλλουν την επαγγελματική τους δράση προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα από τη νέα χρονιά. Έτσι λοιπόν, η αγορά οδεύει προς την ολοκλήρωση μιας ακόμη καταστροφικής, για την πραγματική οικονομία, χρονιάς ωστόσο το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχουν, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων, κάποιες αισιόδοξες προοπτικές αναφορικά στην αλλαγή της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε μια χώρα με προνομιούχους πολιτικούς και την πλειοψηφία των πολιτών να αποτελεί το ιδανικό υποζύγιο μιας αδιέξοδης πορείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου