Η ωριμότητα των εφήβων

η-ωριμότητα-των-εφήβων-617714

Oι μαθητές διαθέτουν ωριμότητα και κριτική σκέψη και μπορούν με τις προτάσεις τους να συμβάλουν καθοριστικά για να ξεπεραστούν αδιέξοδα

Απόλυτα δικαιωμένος πρέπει να αισθάνεται ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από την επιλογή του να συστήσει το σχολικό συμβούλιο, ένα όργανο που συνεδρίασε χθες, για πρώτη φορά, και ασχολήθηκε με το μείζον θέμα των καταλήψεων σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Για πρώτη φορά, όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά ίσως και πανελλαδικά, αναλαμβάνει δράση ένα όργανο με ανάλογο χαρακτήρα και μάλιστα εν μέσω περιόδου καταλήψεων που όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβαρύνουν το κλίμα στις τάξεις της σχολικής κοινότητας. Από τη μια μεριά οι μαθητές, από την άλλη οι καθηγητές με τους γονείς, και στο βάθος η δικαιοσύνη, που καραδοκεί ώστε να παραπέμψει στο ακροατήριο τους εφήβους, οι οποίοι ξεσηκώνονται όταν διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί άλλο η κατάσταση αυτή στη δημόσια παιδεία.

Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες περιόδους καταλήψεων, όπου τα θεσμοθετημένα όργανα της εκπαίδευσης έπαιζαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και παρακολουθούσαν από απόσταση τις εξελίξεις, αυτή τη φορά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέλαβε δράση και μάζεψε γύρω από το τραπέζι του διαλόγου και της συνεννόησης μαθητές, εκπαιδευτικούς και φορείς της σχολικής κοινότητας όπως η ΕΛΜΕ, η Ένωση Γονέων και η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Βόλου.

Πρέπει λοιπόν, να αισθάνεται δικαιωμένος από την πρωτοβουλία του ο Σωκράτης Σαβελίδης, καθώς όχι μόνο υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμά του, αλλά οι εκπρόσωποι των μαθητών που έδωσαν το παρόν στη χθεσινή σύσκεψη απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι διαθέτουν ωριμότητα και κριτική σκέψη, και μπορούν με τις προτάσεις τους να συμβάλουν καθοριστικά στο να ξεπεραστούν αδιέξοδα, όπως αυτό που έχει δημιουργηθεί μετά την ακατανόητη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει, εν μέσω της τρέχουσας σχολικής χρόνιας, το σύστημα των εξετάσεων, με τις ενδοσχολικές εξετάσεις να προηγούνται των πανελλαδικών. Αυτή η αλλαγή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια, πότε με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και πότε με την αυξομείωση του αριθμού των μαθημάτων, στα οποία καλούνται να εξεταστούν οι τελειόφοιτοι των λυκείων κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών. Αυτός ο τραγέλαφος δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας από την πλευρά του υπουργείου, το οποίο προφανώς θεωρεί τους μαθητές του λυκείου πειραματόζωα και τροποποιεί κάθε χρόνο το σύστημα διεξαγωγής των εξετάσεων. Ας ελπίσουμε ότι οι προτάσεις των μαθητών, όπως κατατέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη του σχολικού συμβουλίου Μαγνησίας, θα φτάσουν στους κατάλληλους αποδέκτες και, το πιο σημαντικό, ότι θα εισακουστούν από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου