Όταν οι αριθμοί γκρεμίζουν τα παραμύθια

όταν-οι-αριθμοί-γκρεμίζουν-τα-παραμύθ-618647

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολουθούν και ανεβαίνουν τον Γολγοθά της οικονομικής ασφυξίας

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον συνολικό αριθμό των ανέργων στη χώρα μας, αφενός αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη δραματική κατάσταση χιλιάδων οικογενειών δίχως ούτε έναν εργαζόμενο, και αφετέρου καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης ότι επί των ημερών της μειώθηκαν τα ποσοστά ανεργίας. Δυστυχώς η ωμη πραγματικότητα των αριθμών διαψεύδει κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια και κάθε στατιστικό τέχνασμα ώστε να διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο μια απελπιστική εικόνα. Έτσι λοιπόν προκύπτει ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ο επίσημος αριθμός των ανέργων, με τα νούμερα που καταγράφηκαν μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες να είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά. Και να σκεφτείτε, ότι πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ και όχι για τα ανεπίσημα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους φορείς όπως το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Αν μάλιστα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα μέσα από τις εκτιμήσεις των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων, δίχως δηλαδή τις αλχημείες των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας που υπολογίζει στο εργατικό δυναμικό τους εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις, καθώς και αυτούς που αμείβονται με μισθούς των 100 και των 200 ευρώ το μήνα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο εφιάλτης της ανεργίας όχι μόνο δεν υποχώρησε επί της παρούσας συγκυβέρνησης, αλλά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τότε δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και λαΐκιζε δίχως όρια. Τότε που υποσχόταν επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Δύο χρόνια μετά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολουθούν και ανεβαίνουν τον Γολγοθά της οικονομικής ασφυξίας, ενώ το ένα εκατομμύριο των ανέργων παραμένει στο περιθώριο της κοινωνίας. Το επικοινωνιακό παραμύθι που θέλησαν να στήσουν οι κυβερνώντες, μέσω του προπαγανδιστικού τους μηχανισμού κατέρρευσε μαζί με τις υποσχέσεις τους για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και εξόδου της οικονομίας από το τέλμα της οικονομικής ύφεσης. Ας ομολογήσουν ότι απέτυχαν και ας αλλάξουν πολιτική, εφόσον βέβαια τους το επιτρέπουν οι ιδεολογικές τους αγκυλώσεις. Μέχρι στιγμής, πάντως, αυτές οι αγκυλώσεις έχουν αυξήσει τον κομματικό στρατό των μετακλητών υπαλλήλων με τις απολαβές των 2.000 ευρώ το μήνα, την ώρα που η κοινωνία υποφέρει και οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα άρον άρον. Αν πάλι δεν μπορούν να αλλάξουν πολιτική ή οι σχέσεις τους με το ιδεοληπτικό τους παρελθόν είναι τόσο ισχυρές που δεν αφήνουν περιθώρια αλλαγής πλεύσης, ας προκηρύξουν εκλογές. Να συνεχιστεί πάντως η σημερινή κατάσταση δε γίνεται…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου