Οταν τα προβλήματα διχάζουν

οταν-τα-προβλήματα-διχάζουν-620233

Σε άλλες περιοχές τα προβλήματα ενώνουν τους φορείς και δεν τους διχάζουν, ούτε αποτελούν αφορμή για ανούσιες αντιπαραθέσεις

Ένα ένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου και της Μαγνησίας απαξιώνονται, και την ίδια στιγμή, οι κορυφαίοι φορείς της περιοχής αναλώνονται σε ανούσιες κονταρομαχίες και συγκρούσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε το θέατρο του παραλόγου με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου -και την υποτιθέμενη συμφωνία με την αεροπορική εταιρία Easy Jet που αποδείχθηκε ράδιο αρβύλα-, ενώ από χθες εξελίσσεται η σφοδρή αντιπαράθεση του δήμου Βόλου και της περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή τις δυσλειτουργίες του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου. Η συγκεκριμένη υποδομή υφίσταται από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Όσες παρεμβάσεις, για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της, κι αν γίνουν από την περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι και ο βασικός μέτοχος της εταιρίας «Πήλιον Όρος», δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα.

Αντί λοιπόν οι τοπικοί φορείς να αναζητήσουν έναν κοινό βηματισμό, ώστε το χιονοδρομικό κέντρο να ξεπεράσει τις αδιαμφισβήτητες λειτουργικές του παθογένειες, και να αξιοποιηθεί από την περιοχή σαν ένα κορυφαίο συγκριτικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, παρατηρούμε ότι μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης, με την ένταση να τροφοδοτείται από συγκεκριμένες πλευρές, και με συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Όμως τα λειτουργικά προβλήματα του χιονοδρομικού δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την άσκηση κριτικής με απαξιωτικές και υποτιμητικές εκφράσεις, οι οποίες ρίχνουν και άλλο το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου στην περιοχή μας. Ενωτικές, και όχι διχαστικές πρωτοβουλίες έχει ανάγκη αυτός ο πολύπαθος τόπος, που ενώ θεωρείται ευλογημένος και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να βγει από το περιθώριο, τείνει να μετατραπεί σε ένα απέραντο οικονομικό νεκροταφείο, το οποίο σε λίγο καιρό δε θα πλησιάζει άνθρωπος.

Τόσο η περίπτωση του φιάσκου της Easy Jet, που δίχασε τη τοπική κοινή γνώμη και εξέθεσε κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της πόλης, όσο και η νέα σφοδρή αντιπαράθεση για το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, το οποίο μάλιστα προτείνεται να παραχωρηθεί στο δήμο Βόλου, επιβεβαιώνουν το έλλειμμα ενότητας, συμπόρευσης και κοινής διεκδίκησης που υπάρχει στο Βόλο. Σε άλλες περιοχές τα προβλήματα ενώνουν τους φορείς και δεν τους διχάζουν, ούτε αποτελούν αφορμή για ανούσιες αντιπαραθέσεις και εκτόξευση λάσπης προς πάσα κατεύθυνση. Όσοι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων, και δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Βόλος, και γενικότερα η Μαγνησία, καλούνται, έστω και την ύστατη ώρα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να βάλουν το «εγώ» τους κάτω από το συμφέρον της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου