Με ένα χέρι δίνουν, με το άλλο παίρνουν

με-ένα-χέρι-δίνουν-με-το-άλλο-παίρνουν-622907

Για άλλη μια φορά λοιπόν η αδιάψευστη πραγματικότητα των αριθμών καταρρίπτει τους επικοινωνιακός μύθους της Κυβέρνησης

Όταν πριν από μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να ξεσπαθώσει κατά των δανειστών, αναγγέλλοντας τη χορήγηση του έκτατου οικονομικού βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, η αντιπολίτευση και οι ενώσεις των συνταξιούχων τού άσκησαν σκληρή κρητική, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί με επικοινωνιακά τρυκ να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Αν υποθέσουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν αυτή τη ρητορική για ευνόητους λόγους, οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών ενώσεων που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά μπορεί να κατηγορηθούν για σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Ακριβώς μια εβδομάδα μετά το περίφημο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνονται πλήρως όσοι χαρακτήρισαν επικοινωνιακό τέχνασμα τη χορήγηση του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος. Και αυτό γιατί περισσότεροι από 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις έως 640 ευρώ το μήνα, θα τις δουν να περικόπτονται από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέες μειώσεις του ΕΚΑΣ. Κατά 50% εκτιμάται ότι θα περικοπεί το ΕΚΑΣ στις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν από τη μια να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους το φιλοδώρημα της κυβέρνησης, και από την άλλη θα διαπιστώσουν ότι το ΕΚΑΣ έχει σχεδόν εξαφανιστεί, βάσει των όσων προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

Για να το θέσουμε πιο απλά: το ύψος του οικονομικού βοηθήματος από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα καταβληθεί τα φετινά Χριστούγεννα στου χαμηλοσυνταξιούχους, ανέρχεται στα 617 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ύψος των νέων περικοπών στο ΕΚΑΣ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 430 εκατομμύρια! Οι υποτιθέμενοι ωφελούμενοι της γενναιοδωρίας της κυβέρνησης ας κάνουν τον υπολογισμό προκειμένου να διαπιστώσουν πιο θα είναι το τελικό κέρδος για τους ίδιους. Ας υπολογίσουν επίσης πόσα πρέπει να δώσουν σε φόρους, φάρμακα, γιατρούς, καθώς και για τα πάγια έξοδα τους. Στο τέλος θα διαπιστώσουν ότι όχι μόνο δε θα περισσέψει ούτε ευρώ, άλλα θα βρεθούν και χρεωμένοι. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις μέσω του τρόπου επανυπολογισμού τους, και της διαφαινόμενης κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, η αδιάψευστη πραγματικότητα των αριθμών καταρρίπτει τους επικοινωνιακός μύθους των κυβερνώντων, αποτυπώνοντας ανάγλυφα το οικονομικό αδιέξοδο των πάλαι ποτέ υπερήφανων γηρατειών, τα οποία από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια έχουν γίνει σάκος των μποξ από όλες τις κυβερνήσεις. Ορισμένες εξ αυτών, τους ξεζουμίζουν χωρίς περιστροφές και φτιασιδώματα. Κάποιες άλλες, τους δίνουν πρώτα να πιουν το πικρό ποτήρι των περικοπών των συντάξεων τους και στη συνέχεια τους μοιράζουν φιλοδωρήματα, μόνο και μόνο για να τους τα πάρουν πίσω με την πρώτη ευκαιρία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου