Τους ωθούν στην έξοδο

τους-ωθούν-στην-έξοδο-627389

Τα χτυπήματα που δέχεται ο ιατρικός κόσμος το τελευταίο διάστημα είναι απανωτά

Όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο καιρό οι νοσοκομειακοί γιατροί στη χώρα μας θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το ελληνικό δημόσιο ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις δημόσιες δομές υγείας. Αυτή είναι η εκτίμηση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών στη Μαγνησία μετά το νέο χτύπημα που δέχτηκαν από το εκβιαστικό τελεσίγραφο του ασφαλιστικού τους φορέα, όπου πρέπει ή να αποδεχτούν επιπλέον επιβάρυνση των μηνιαίων αποδοχών τους έως και 300 ευρώ, ή διαφορετικά θα πρέπει να ξεχάσουν το δικαίωμα στη δεύτερη σύνταξη, και μαζί να χάσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει τις τελευταίες δεκαετίες. Η συγκεκριμένη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου και αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι βλέπουν ότι η πολιτεία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να αμβλύνει τα εκρηκτικά προβλήματα στη δημόσια υγεία, όχι μόνο δεν πρόκειται να καλύψει τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία, όπου οι εναπομείναντες συνάδελφοι τους υπερβάλουν εαυτούς ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα, αλλά, αντίθετα, κοιτά πως θα τους ξεζουμίσει ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της αποκαλούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Τα χτυπήματα που δέχεται ο κλάδος, το τελευταίο διάστημα, είναι απανωτά. Πρώτα έρχεται το πάγωμα των διαδικασιών προσλήψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση δια στόματος των αρμόδιων στελεχών της, για λόγους που αποδίδονται σε προβλήματα με τη σύνθεση των συμβουλίων κρίσης, αλλά που επί της ουσίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά προφάσεις ώστε να μη δυσαρεστηθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι όποτε ακούνε για προσλήψεις στο δημόσιο (ακόμη και αν πρόκειται για ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία), παθαίνουν κρίσεις υστερίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία θα παραμένει τραγική από πλευράς ελλείψεων σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και με τους εναπομείναντες γιατρούς να έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους.

Τώρα έρχεται το δεύτερο χτύπημα με τον ασφαλιστικό φορέα των νοσοκομειακών γιατρών, που πλήττει ευθέως τις μισθολογικές τους απολαβές, οι οποίες άλλωστε έχουν συρρικνωθεί σημαντικά από τα μνημόνια και τις συνεχείς περικοπές των μισθολογίων. Αντί η πολιτεία να μπαίνει στον κόπο και να ταλαιπωρεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς με τέτοια τεχνάσματα, θα μπορούσε να τους πει στα ίσα ότι δεν είναι επιθυμητοί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι περισσότεροι πάντως το γνωρίζουν και για αυτό ετοιμάζονται να το εγκαταλείψουν. Στη συνέχεια σειρά έχει η ίδια η πατρίδα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου