Aνούσιες αντιπαραθέσεις

aνούσιες-αντιπαραθέσεις-633371

Η μιζέρια, η γκρίνια και οι αντιπαραθέσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε έναν κλάδο που έτσι κι αλλιώς πνέει τα λοίσθια

Η νέα κόντρα στις τάξεις του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, με αφορμή τη λειτουργία της αγοράς χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση για το αγεφύρωτο χάσμα στις τάξεις των εκπροσώπων του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων της περιοχής, σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα της αγοράς διογκώνονται και τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων επαγγελματιών λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η κοινή γραμμή πλεύσης στον εμπορικό σύλλογο παραμένει ζητούμενο παρά την τραγική κατάσταση στον κλάδο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Από τη στιγμή που αδυνατούν να συνεννοηθούν για την έκτακτη λειτουργία της αγοράς ή όχι το απόγευμα μιας ημέρας όπου κατά κανόνα τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, πώς είναι δυνατόν να καταφέρουν να συμπορευτούν οι εκπρόσωποι των εμπόρων σε πιο ουσιώδη ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με την επιβίωση των επιχειρήσεων τους; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αυτονόητη μετά και τη νέα αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

Τα ζητήματα του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς ρυθμίζονται τα τελευταία χρόνια από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους μόνο στους τύπους. Επί της ουσίας το ωράριο έχει απελευθερωθεί από τότε που μπήκαν στη ζωή μας τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται απλά αιθεροβατούν και παρασύρουν στις αυταπάτες τους και τους συναδέλφους τους. Η μιζέρια, η γκρίνια και οι αντιπαραθέσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε έναν κλάδο που έτσι κι αλλιώς πνέει τα λοίσθια, μετά από επτά χρόνια οικονομικής ύφεσης και μιας πραγματικής καταιγίδας από λουκέτα, τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονται. Τη στιγμή που οι άνθρωποι τη αγοράς ερίζουν για επουσιώδη θέματα, οι εξελίξεις τους προσπερνούν και η απόσταση που δημιουργείται ανάμεσα σε αυτούς που μένουν αγκιστρωμένοι σε αναχρονιστικές εμμονές και στα νέα δεδομένα συνεχώς αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, διευρύνεται διαρκώς ο αριθμός των εμπόρων που διατηρούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είτε προς την εφορία, είτε προς τον ασφαλιστικό τους φορέα. Κατά συνέπεια, αντιπαραθέσεις και εντάσεις δι ασήμαντον αφορμή το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να διευκολύνουν επί της ουσίας τις μεγάλες αλυσίδες των πολυκαταστημάτων, οι οποίες είναι έτοιμες να επωφεληθούν από αυτό το συγκρουσιακό κλίμα και να κατασπαράξουν και τις εναπομείνασες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου