Προκλητικοί και αμετανόητοι

προκλητικοί-και-αμετανόητοι-682804

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ που επιχείρησε στη συνέχεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα πρέπει να απολογηθεί για όσα είπε

Εδώ και μήνες οι εκπρόσωποι των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας καταγγέλλουν ότι απέναντι τους έχουν ένα σύστημα εξουσίας που είναι εχθρικό προς την αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικών στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας, ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Ωστόσο μετά και τις απίστευτες δηλώσεις του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Φλώρινας, ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις ας μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στη Βουλγαρία, οι άνθρωποι της αγοράς συνειδητοποίησαν πως δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα απολύτως από την παρούσα κυβέρνηση.

Οταν ο ίδιος ο επικεφαλής ενός ασφαλιστικού φορέα που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και καταβάλει κάθε μήνα μετά βίας τις συντάξεις στους απόμαχους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες προτρέπει τις επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη χώρα μας και να επιλέξουν τη Βουλγαρία, όπου η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές κινούνται σε εντυπωσιακά χαμηλότερα επίπεδα, τότε ακόμη και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί τις αιτίες για τη σημερινή δραματική κατάσταση στην αγορά, με τα χιλιάδες λουκέτα, καθώς και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των επιχειρήσεων που μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ που επιχείρησε στη συνέχεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα χωρίς ωστόσο να πείσει κανέναν, πρέπει να απολογηθεί πρωτίστως στους ασφαλισμένους του οργανισμού που διοικεί για το κατάντημα του ΟΑΕΕ, ενός ασφαλιστικού φορέα με τεράστια αποθεματικά που μέσα στα χρόνια της κρίσης έγινε ο μεγάλος ασθενής του ασφαλιστικού συστήματος. Οι προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς για πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, έχουν πέσει στο κενό όπως και η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Αντί να αναζητήσουν λύσεις που θα τονώσουν τη ρευστότητα του ΟΑΕΕ, στραγγίζουν κάθε μήνα το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών για να πληρώσουν τις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του ΟΑΕΕ προτρέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες να μετακομίσουν την Βουλγαρία. Χιλιάδες επιχειρήσεις το έχουν κάνει ήδη χωρίς να περιμένουν τον διοικητή του ΟΑΕΕ να τους το προτείνει. Οσες εξακολουθούν και λειτουργούν στην Ελλάδα, αδυνατώντας να καταβάλουν τις εισφορές τους προς τον οργανισμό, αναμένουν είτε το λουκέτο, είτε τη στιγμή που θα μεταφερθούν και αυτές σε χώρες όπου η επιχειρηματικότητα δεν στοχοποιείται για ιδεοληπτικούς σκοπούς. Τότε όμως κρατικοί λειτουργοί όπως ο διοικητής του ΟΑΕΕ θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου