Ακριβό μου πετρέλαιο

ακριβό-μου-πετρέλαιο-686637

Δυστυχώς φέτος επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με τους φόρους να αυξάνουν την τιμή των καυσίμων

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα μπορεί να ξεκίνησε από χθες το πρωί (ένα 24ωρο πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία), ωστόσο οι καταναλωτές βρίσκονται ξανά μπροστά σε ένα μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο προκειμένου να το προμηθευτούν, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται κοντά στα 95 λεπτά το λίτρο, σχεδόν 20% πιο ψηλά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων, συντελούν στην διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου στα παραπάνω επίπεδα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προβληματίζονται έντονα και οι πρατηριούχοι να φοβούνται ότι αυτά τα οικονομικά δεδομένα θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια σε πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους.

Με εξαίρεση τη περασμένη χρονιά που το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούταν από 83 έως 74 λεπτά το λίτρο, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην εγχώρια αγορά λειτούργησαν αποτρεπτικά για τα νοικοκυριά και οδήγησαν σε μείωση των εσόδων τόσο των πρατηριούχων, όσο και του κράτους. Δυστυχώς φέτος επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με τους φόρους να αυξάνουν την τιμή των καυσίμων ενώ το διεθνές οικονομικό περιβάλλον συμβάλει προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να προκαλέσουν την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και τη στροφή των πολιτών σε επιλογές θέρμανσης που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για τη δημόσια υγεία. Η εικόνα μια πόλης που θυμίζει θάλαμο αεριών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια που πολλοί συμπολίτες στράφηκαν στο ξύλο προκειμένου να εξοικονομήσουν δαπάνες.

Μόνο πέρυσι η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης δούλεψε ικανοποιητικά καθώς οι τιμές ήταν σε προσιτά επίπεδα, ενώ για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης η κατάσταση ήταν ακόμη πιο ευνοϊκή καθώς σε πολλές περιπτώσεις η προμήθεια του πετρελαίου γινόταν σε τιμές ακόμη και κάτω από τα 60 λεπτά το λίτρο. Φέτος τα δεδομένα έγιναν ξανά αρνητικά για την πλειοψηφία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων που θα πρέπει να ελπίζουν σε έναν ήπιο χειμώνα προκειμένου να μην αναγκαστούν να χρυσοπληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, περικόπτοντας άλλα οικογενειακά έξοδα. Σε ότι αφορά στον παράγοντα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, δυστυχώς ελάχιστοι εξ ημών τον λαμβάνουν υπόψη, παρά το γεγονός ότι το πολεοδομικό συγκρότημα εξακολουθεί και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου