Ημίμετρα για την αέρια ρύπανση

ημίμετρα-για-την-αέρια-ρύπανση-689191

Το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης που ταλανίζει το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες που επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τοπικού ιατρικού συλλόγου με αφορμή την είδηση για ένταξη του Βόλου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης έξι μεγάλων ελληνικών πόλεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που προβλέπει την τοποθέτηση υπερσύγχρονων σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης. Το καλό νέο είναι πως αντικαθίσταται πλέον ο παλιός σταθμός μέτρησης που έχει εγκατασταθεί στη ταράτσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και μετρά μόνο τα PM 10 και όχι τα ιδιαιτέρως επικίνδυνα PM 2,5. Το κακό νέο είναι πως το ποσό που ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και για τις έξι πόλεις είναι μόλις 40.571 ευρώ, δηλαδή σε κάθε πόλη αντιστοιχούν κάτι παραπάνω από 6.700 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να αγοραστεί ένας μόνο σταθμός μέτρησης, τη στιγμή που το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε εγκαταστήσει μέχρι και πριν από λίγα χρόνια τρεις σταθμούς, περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αυτό το δίκτυο ήταν μάλιστα συνδεδεμένο on line και ανά πάσα στιγμή οι Βολιώτες είχαν την δυνατότητα να ενημερώνονται για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν. Ο εξοπλισμός του πανεπιστήμιου χρειάστηκε συντήρηση, τα απαιτούμενα χρήματα δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν και μοιραία το συγκεκριμένο δίκτυο πέρασε στην ιστορία. Από τότε ο Βόλος διαθέτει μόνον έναν σταθμό, αυτόν της περιφερειακής ενότητας, που είναι μεν πιστοποιημένος, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να δώσει σαφή εικόνα για την ποιότητα του αέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα, που όλοι αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια του χειμώνα (ιδίως όταν νυχτώνει), ότι είναι επιβαρυμένος με αιωρούμενα σωματίδια.

Αυτού του είδους η ρύπανση σκοτώνει κάθε χρόνο στη χώρα μας πάνω από 19.000 ανθρώπους. Στο Βόλο ο εφιάλτης των αιωρούμενων σωματιδίων επιστρέφει κάθε χειμώνα μόλις ανάψουν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Όταν μάλιστα επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, η ατμόσφαιρα παγιδεύει τους αέριους ρύπους και η πόλη μετατρέπεται σε θάλαμο αεριών. Ο ιατρικός σύλλογος Μαγνησίας επανέρχεται στο θέμα και προτείνει τη δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου μέτρησης της αέριας ρύπανσης με την τοποθέτηση τουλάχιστον έξι σταθμών σε σημεία που θα επιλέγουν ώστε να καταγράφουν και να μεταδίδουν αξιόπιστα στοιχεία. Από την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος που διαθέτει μόλις 6.700 ευρώ στο Βόλο για την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προβλήματος, συμπεραίνουμε ότι μάλλον μας κοροϊδεύουν!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου