Ανάλγητη δημόσια διοίκηση

ανάλγητη-δημόσια-διοίκηση-694888

Οι οφειλές του ιδρύματος προς το ΙΚΑ δεν αμφισβητούνται. Η διοίκηση έχει στον προγραμματισμό της τη σταδιακή αποπληρωμή τους, όπως άλλωστε έγινε και με τις αντίστοιχες οφειλές προς την εφορία

Ο ανάλγητος τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ΙΚΑ το Γηροκομείο του Βόλου, δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη φιλοσοφία που διακατέχει το κράτος, από τον μεγαλύτερο φορέα του μέχρι την πλέον υποστελεχωμένη υπηρεσία. Ενα καλά αμειβόμενο, για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, σύστημα γραφειοκρατών που κρατά δέσμια των αγκυλώσεών του τη δημόσια διοίκηση, εμφανίζοντας ιδιοκτησιακή νοοτροπία, εφαρμόζει επί δικαίων και αδίκων νόμους και κανόνες που στερούνται λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας. Νόμους που έχει ψηφίσει το πολιτικό προσωπικό υπό τις υποδείξεις των τροϊκανών. Οπως υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται οι οφειλέτες του δημοσίου που έχουν να πληρώσουν και αδιαφορούν εκμεταλλευόμενοι είτε τις πολιτικές τους γνωριμίες, είτε τη δεδομένη αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει στον τόπο μας, έτσι ακριβώς αντιμετωπίστηκε από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας ένα ίδρυμα με τεράστια κοινωνική προσφορά και ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες της απόφασής τους να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Γηροκομείου, αφήνοντας απλήρωτους τους 50 εργαζόμενους και μετέωρους τους 115 υπερήλικες που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, πάγωσαν οποιαδήποτε διαδικασία, με τη διοίκηση να κάνει πλέον λόγο ανοικτά ακόμα και για κίνδυνο άμεσης αναστολής λειτουργίας του Γηροκομείου.

Οι οφειλές του ιδρύματος προς το ΙΚΑ δεν αμφισβητούνται. Η διοίκηση έχει στον προγραμματισμό της τη σταδιακή αποπληρωμή τους, όπως άλλωστε έγινε και με τις αντίστοιχες οφειλές προς την εφορία. Οι ανάλγητοι γραφειοκράτες του ΙΚΑ που υλοποίησαν την απόφαση για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Γηροκομείου προφανώς αγνοούν ότι οφείλονται στο ίδρυμα 600.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, από το 2013 έως σήμερα. Αντί να διερευνηθεί ο τρόπος συμψηφισμού αυτών των οφειλών με το χρέος του ιδρύματος προς το ΙΚΑ έτσι ώστε να μειωθεί το οφειλόμενο ποσό σχεδόν κατά το ήμισυ, εφαρμόστηκε με αυστηρότητα και αναλγησία το γράμμα του νόμου.

Οι προφορικές δεσμεύσεις που είχαν δοθεί για μερική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Γηροκομείου, απλά επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι ένα ίδρυμα με κοινωφελή χαραχτήρα εμπαίζεται από την πολιτεία. Οταν αναφέρονται σε μερική αποδέσμευση λογαριασμών πως ακριβώς φαντάζονται ότι μπορεί να λειτουργήσει ένας φορέας που έχει τρέχουσες οφειλές προς το προσωπικό και τους προμηθευτές του; Θα εξοφλήσει μερικώς τους εργαζόμενους και θα πληρώσει μερικώς τους προμηθευτές; Απάντηση δεν περιμένουμε από μια εχθρική για τους πολίτες και ξεκομμένη από την πραγματικότητα δημόσια διοίκηση, που υφίσταται μόνο για να μας ταλαιπωρεί και να δημιουργεί εμπόδια στη λειτουργία μιας κοινωνίας, η οποία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου