Ο Βόλος χρειάζεται το Ιατρείο Αλληλεγγύης

ο-βόλος-χρειάζεται-το-ιατρείο-αλληλεγ-705348

Ανάλογες υποδομές υποτίθεται ότι ενώνουν τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στα προβλήματα και δεν γίνονται αφορμή για συγκρούσεις με παράπλευρες απώλειες

Πριν από τρία χρόνια που ξεκινούσε τη λειτουργία του το Ιατρείο Αλληλεγγύης του Βόλου, η πόλη γινόταν μια από τις πρώτες πανελλαδικά με αντίστοιχη δομή για την κάλυψη των ανασφάλιστων συνάνθρωπων μας. Μια ομάδα γιατρών του τοπικού ιατρικού συλλόγου, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο Ματθαίο Δραμητινό και ψυχή της όλης προσπάθειας τον νοσοκομειακό γιατρό Μιχάλη Μεϊκόπουλο έθετε τις βάσεις ώστε να θεμελιωθεί μια προσπάθεια με τεράστιο κοινωνικό πρόσημο. Αυτή η δομή που κάλυψε το κενό, το οποίο προκάλεσαν τα μνημόνια αναφορικά με την προσβασιμότητα σε ιατρικές υπηρεσίες των ανασφάλιστων πολιτών, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η παρούσα διοίκηση του ιατρικού συλλόγου δεν συζητά καν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ιατρείου από την πίσω πλευρά του «Διαύλου», επί της οδού Σκενδεράνη, στην μπροστινή πλευρά, επί της Τοπάλη, επικαλούμενη λόγους που σχετίζονται με την αυτοτελή λειτουργία του καθώς και την προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, οι οποίοι καταφεύγουν στο ιατρείο αλληλεγγύης.

Από τη δική του πλευρά ο δήμος Βόλου και συγκεκριμένα η αντιδημαρχία κοινωνικών θεμάτων, έχει αποφασίσει τη μεταφορά του ιατρείου στην είσοδο του κέντρου «Δίαυλος», όπου σχεδιάζεται η λειτουργία του πρότυπου κέντρου Πρόληψης Υγείας. Εκεί, εκτός του ιατρείου αλληλεγγύης, θα στεγαστεί και το κοινωνικό φαρμακείο. Οι φαρμακοποιοί τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής, όχι όμως και οι εκπρόσωποι του ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εφόσον ο δήμος έχει στην κατοχή του τον «Δίαυλο», αυτός θα αποφασίσει για την τύχη του Ιατρείου Αλληλεγγύης, υπονοώντας ότι σε περίπτωση που γίνει έξωση, τότε αυτοί που θα την αποφασίσουν θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

Αυτό που ενδιαφέρει τους 300 με 400 ανασφάλιστους συνάνθρωπους μας, οι οποίοι κάθε χρόνο προσφεύγουν στο ιατρείο αλληλεγγύης, είναι να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες και να μην μείνουν εκτεθειμένοι μέσα στην κρίση. Ο δήμος και ο ιατρικός σύλλογος, που δείχνουν έτοιμοι να συγκρουστούν, καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ιατρείου. Ανάλογες υποδομές υποτίθεται ότι ενώνουν τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στα προβλήματα και δεν γίνονται αφορμή για συγκρούσεις με παράπλευρες απώλειες. Γιατί αν ανατραπεί το σημερινό καθεστώς, θα υπάρξουν απώλειες τις οποίες όλοι φαντάζονται. Ο Βόλος χρειάζεται το Ιατρείο Αλληλεγγύης. Οι γιατροί ξέρουν πώς να το λειτουργήσουν. Ο δήμος έχει την υποχρέωση να τους στηρίξει με κάθε μέσο. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου