Βουλιάζει το καράβι

βουλιάζει-το-καράβι-706198

Και να σκεφτεί κανείς ότι τα νέα φορολογικά μέτρα μόλις τώρα άρχισαν να εφαρμόζονται και κατά συνέπεια να προκαλούν τις πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία

Οι αριθμοί και τα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά είναι αδιάψευστος μάρτυρας της συνεχιζόμενης κατρακύλας του πάλαι ποτέ ισχυρού πυλώνα της ιδιωτικής οικονομίας. Στην τοπική αγορά η επιχειρηματικότητα συνεχίζει να συρρικνώνεται και να μετρά απώλειες, με το ισοζύγιο των εγγραφών και των διαγραφών επιχειρήσεων στα μητρώα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας να είναι αρνητικό και στο πρώτο οκτάμηνο του 2016. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα νέα φορολογικά μέτρα μόλις τώρα άρχισαν να εφαρμόζονται και κατά συνέπεια να προκαλούν τις πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Η καταστροφική συνταγή της αύξησης των φόρων και της συνεχιζόμενης έλλειψης ρευστότητας που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις που έχουν αντέξει, αν στο μεταξύ δεν αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο. Αντί να γίνει όμως αυτό, λαμβάνονται αποφάσεις που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές αντοχές των πολιτών. Οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων και η μηδενική προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κλείνουν ακόμη περισσότερο στο καβούκι τους τους πολίτες και βυθίζουν ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση την αγορά.

Αυτό δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν την ευθύνη για την τύχη της χώρας και υποτίθεται ότι ανέλαβαν τα ηνία της σε μια οριακή περίοδο, έχοντας σχέδιο και βούληση για μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Εδώ και 18 μήνες δεν έχουμε δει ούτε το σχέδιο, ούτε τη βούληση, ούτε και το κοινωνικό πρόσωπο των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, έχουμε δει και μάλιστα πολύ καλά, να εξελίσσεται μια ανηλεής φοροεπιδρομή, που έχει λάβει διαστάσεις πραγματικής λαίλαπας.

Η αγορά που εισπράττει τα μηνύματα της κοινωνίας αναφορικά με τις σχεδόν εξαντλημένες αντοχές του κόσμου, διακατέχεται από οργή για την ανυπαρξία της κυβέρνησης και την παθητική στάση που κρατά στα ζητήματα της ιδιωτικής οικονομίας. Οσες υποσχέσεις έδωσαν, ήταν λόγια του αέρα, ενώ ακόμη και οι εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και τον ακατάσχετο λογαριασμό για το πλαστικό χρήμα, ακυρώθηκαν επί της ουσίας από τους δανειστές. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων που ζητούν εδώ και καιρό να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τα δύο αυτά φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, δεν ξέρουν πλέον τι είναι χειρότερο: ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση αδιάφορη και ανίκανη ως προς τα προβλήματα της αγοράς, ή ότι προσβλέπουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων από ανθρώπους που δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου