Εγκληματικές παραλείψεις

εγκληματικές-παραλείψεις-777390

Η προχθεσινή τραγωδία στον Πτελεό, όπου ψυχορραγούσαν πέντε συνάνθρωποι μας και δεν υπήρχε απογευματινή βάρδια οδηγού ασθενοφόρου στο κέντρο Υγείας Αλμυρού προκειμένου να συνδράμει σε μια έκτακτη κατάσταση, προσδίδει ξεχωριστό ενδιαφέρον στη σύσκεψη της επόμενης Τετάρτης στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στο Βόλο, με θέμα τις εκρηκτικές ελλείψεις και την υποστελέχωση των κέντρων υγείας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αν το ασθενοφόρο έσπευδε αμέσως στο ελαιοτριβείο, θα ήταν σήμερα ζωντανοί ο ιδιοκτήτης και ο εργαζόμενος. Όπως επίσης κάνεις δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η δίωρη καθυστέρηση στην άφιξη του ασθενοφόρου στον τόπο της τραγωδίας δεν συνετέλεσε στην απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών. Όποια εκτίμηση και αν ευσταθεί, το μόνο σίγουρο είναι πως οι κάτοικοι των περιφερειακών δήμων έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους από πλευράς παροχών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο υπάρχουσες υποδομές είναι υποβαθμισμένες και απαξιωμένες, όχι μόνο από τις πολιτικές των μνημονίων, αλλά και από την ανεπάρκεια των πολιτικών προσώπων που διοικούν τον πολύπαθο χώρο της υγείας, καθώς επίσης και των κομματικών εκλεκτών τους, οι οποίοι διορίζονται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να έχουν την παραμικρή εμπειρία ώστε να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις σαν αυτές που έχει διαμορφώσει στη χώρα μας η οικονομική κρίση.

Οι δήμαρχοι της Μαγνησίας, που θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να συζητήσουν για αυτή την κατάσταση και να ζητήσουν άμεσες λύσεις, για να πάψουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω των ελλείψεων στις δομές δημόσιας υγείας, ζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες από την εγκατάλειψη των κέντρων υγείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που καλούνται να συνδράμουν με τους πενιχρούς προϋπολογισμούς τους στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, την ασφάλιση των ασθενοφόρων, τη συντήρηση τους, ακόμη και την αγορά καυσίμων! Ο θεσμικός ρόλος των δημάρχων επιτάσσει τη στήριξη των κέντρων υγείας με κάθε μέσο.

Ωστόσο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με ημίμετρα, ούτε βεβαίως να διαιωνίζεται. Τα πολιτικά πρόσωπα που αμείβονται για να διευθύνουν τον ευαίσθητο τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να δίνουν, υποτίθεται, λύσεις στα προβλήματα, οφείλουν να βγουν από τα γραφεία τους και να απαντήσουν με ειλικρίνεια στην αγωνία των τοπικών κοινωνιών. Είναι σε θέση να στηρίξουν ουσιαστικά τα κέντρα υγείας ή οι πολίτες να το πάρουν απόφαση ότι σε περίπτωση που προκύψει μια έκτακτη κατάσταση θα πρέπει να προσβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στη βοήθεια του Μεγαλοδύναμου;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου