Γιώργος Λαμπράκης: Εφιαλτικός χειμώνας

γιώργος-λαμπράκης-εφιαλτικός-χειμών-286683

Για τον πιο δύσκολο χειμώνα από την ήμερα που η χώρα μας μπήκε στη δίνη της οικονομικής ύφεσης και εγκλωβίστηκε στη μέγγενη των μνημονίων, ετοιμάζονται οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων και στη Μαγνησία. Συνεχείς περικοπές στις συντάξεις τους, νέοι φόροι, ανεξέλεγκτη ακρίβεια και ένα ετοιμόρροπο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που τους επιβαρύνει κάθε μήνα με επιπρόσθετες δαπάνες, συνθέτουν ένα αδιέξοδο σκηνικό, το οποίο οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανατραπεί μόνο με αγώνες. Οι πρόσφατες περικοπές στις συντάξεις και οι νέες δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού που άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται νέο ψαλίδι σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και ψεύτικες προσδοκίες από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας. Και οι καινούργιοι είναι όπως οι παλιοί, που αφού παρουσίασαν πρώτα το συμβιβασμό τους σαν «αναγκαστική επιλογή, έπειτα από μια σκληρή διαπραγμάτευση», προχώρησαν στη συνέχεια σε περικοπές και μειώσεις συντάξεων χωρίς να εξηγήσουν πως είναι δυνατόν να πληρώνει ένας εργαζόμενος για τριάντα και σαράντα χρόνια ασφαλιστικές εισφορές, έτσι ώστε να ζήσει με αξιοπρέπεια μετά την εργασιακή αποστρατεία του και όταν φτάνει η ώρα της συνταξιοδότησης να του στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Από το πρώτο μόλις 10ήμερο κάθε μήνα οι πενιχρές συντάξεις του ΙΚΑ ή των ελεύθερων επαγγελματιών εξαντλούνται και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι ψάχνουν εναγωνίως για λύσεις επιβίωσης. Οι φόροι, τα χαράτσια, το πετρέλαιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η ακρίβεια στην αγορά κατασπαράσσουν τις συντάξεις τους και τους αφήνουν λίγα ψίχουλα με τα οποία προσπαθούν είτε να στηρίξουν τα άνεργα παιδιά τους, είτε να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που κάνουν πως αγνοούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οι συνταξιούχοι στη χώρα μας επιλέγουν κάθε μήνα αν θα φάνε, αν θα πληρώσουν τους φόρους τους, αν θα αγοράσουν φάρμακα ή αν θα στηρίξουν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους. Ολα μαζί με 500 και 600 ευρώ το μήνα δεν γίνονται!

Αυτό πάντως που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τον κλάδο, ο οποίος ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τις 22 Οκτωβρίου, είναι η ξεκάθαρη πλέον μεθόδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαλυθεί παντελώς το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο είναι λογικό να χορηγεί εξευτελιστικές συντάξεις από τη στιγμή που τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, στην αγορά εργασίας εισέρχονται πλέον ελάχιστοι εργαζόμενοι οι οποίοι καταβάλουν μικρές ασφαλιστικές εισφορές, από τη στιγμή που πληρώνονται με μισθούς πείνας, ενώ οι ήδη εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν τίποτα περισσότερο να προσφέρουν στο σύστημα που θυμίζει βαρέλι δίχως πάτο, αλλά δεν γνωρίζουν καν πότε και αν θα βγουν στη σύνταξη.

Με αυτά τα δεδομένα οι επιλογές των συνταξιούχων είναι ελάχιστες. Από τη στιγμή που με την ψήφο τους στήριξαν μια κυβέρνηση η οποία τους εξαπάτησε δύο φορές μέσα σε έξι μήνες, δεν έχουν άλλο δρόμο τώρα από το να αντισταθούν στα νέα βάρβαρα μέτρα. Το κοστούμι που τους έχει ράψει το υπουργείο Οικονομικών αγγίζει το 1,7 δισ. ευρώ. Τόσο είναι το ύψος των περικοπών στον προϋπολογισμό από τις δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα. Επειδή λοιπόν καλούνται ξανά να πληρώσουν το ίδιο πανάκριβο αντίτιμο, τα γνωστά υποζύγια, αυτή τη φορά τουλάχιστον ας πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους και ας μην υποκύψουν σε μια καταστροφική πολιτική την οποία εφαρμόζουν όσοι υπόσχονται προεκλογικά τον ουρανό με τ’ άστρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου