Γιώργος Λαμπράκης: Ο Βόλος σε αχαρτογράφητα νερά

γιώργος-λαμπράκης-ο-βόλος-σε-αχαρτογρ-394262

Το παραπεμπτικό βούλευμα για το δήμαρχο Βόλου βάζει σε μεγάλες περιπέτειες το δήμο και αναγκάζει την πόλη να πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Βόλος καλείται να διαχειριστεί μια περίπλοκη κατάσταση σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο, τόσο από πλευράς οικονομικών, όσο και κοινωνικών συνθηκών. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο δήμαρχος της πόλης, που πριν από ένα χρόνο εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία, θα τεθεί σε αργία και η ομάδα πλειοψηφίας θα κληθεί να αναδείξει τον αντικαταστάτη του. Κατά συνέπεια, το υπόλοιπο της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής (περίπου τέσσερα χρόνια), θα καλυφθεί από υπηρεσιακό στην ουσία δήμαρχο, καθώς το πρόσωπο που τίμησαν με την ψήφο τους οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστεί για το δικαστικό αγώνα που το περιμένει, ενώ το πρόσωπο, το οποίο θα βρεθεί στην καρέκλα του πρώτου πολίτη του Βόλου θα προέλθει από μια κλειστή ενδοπαραταξιακή διαδικασία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως από το φθινόπωρο η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου θα είναι εντελώς διαφορετική. Τόσο η πλειοψηφία, όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καλούνται να επιδείξουν ωριμότητα, σύνεση και πολιτική ψυχραιμία, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Από τις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις του κορυφαίου οργάνου της πόλης, αλλά και από τη γενικότερη λειτουργία του πέμπτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, προκύπτει ότι ούτε η μία, ούτε η άλλη πλευρά έχουν καταφέρει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όλες σχεδόν οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου τον τελευταίο χρόνο κατέδειξαν ότι υπάρχει όχι απλά χαοτική απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε ότι αφορά στην πολιτική τους αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, αλλά ένα αγεφύρωτο χάσμα νοοτροπίας και στάσης ζωής που σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησε ακόμη και σε προσωπικές συγκρούσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Το όποιο έργο παρήγαγε η δημοτική αρχή ήταν μετ’ εμποδίων και αφού είχαν προηγηθεί αναρίθμητες προσφυγές στα όργανα ελέγχου των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης.

Και όλα αυτά, ενώ η δημοτική αρχή είχε τον επισφαλή της και πορευόταν πάνω σε μια συγκεκριμένη γραμμή. Από τη στιγμή που ο Αχιλλέας Μπέος τεθεί τελικά σε αυτοδίκαιη αργία, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για τους αιρετούς, η ομάδα του μπορεί να μην να μην μείνει ακέφαλη, ωστόσο η συνοχή και η ομοιογένεια που παρουσιάζει σήμερα θα δοκιμαστούν γερά. Ο νέος επικεφαλής θα έχει σίγουρα τη στήριξη και την καθοδήγηση του νυν δημάρχου, ωστόσο αυτοί που θα τον αμφισβητήσουν από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, δεν θα υπολογίσουν τίποτα μπροστά στις δικές τους φιλοδοξίες. Οι όποιες θεμιτές ή αθέμιτες επιδιώξεις των στελεχών της ομάδας πλειοψηφίας που δεν τολμούν να εκφραστούν σήμερα, που διοικεί την πόλη ο Αχιλλέας Μπέος, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αποκαλυφθούν μόλις αποχωρήσει έστω και τυπικά ο αδιαμφισβήτητος επικεφαλής. Την ίδια στιγμή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που τον τελευταίο χρόνο εξάντλησαν το ρόλο τους σε ζητήματα τήρησης της νομιμότητας (όχι αδικαιολόγητα τις περισσότερες φορές), καλούνται πλέον να επιδείξουν μια εποικοδομητική στάση για το καλό της πόλης και όχι για την ικανοποίηση της δικής τους πολιτικής ματαιοδοξίας. Τόσο η στάση της δημοτικής αρχής με το νέο επικεφαλής λίαν συντόμως, όσο και η στάση της αντιπολίτευσης που θα έχει απέναντί της στα δημοτικά συμβούλια τον εκλεκτό του Αχιλλέα Μπέου, θα αξιολογηθούν αναλόγως από τους πολίτες, που παρά τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους προς το δημαρχείο και περιμένουν να αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βγάλουν το Βόλο από το σημερινό τέλμα. Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδικήσεων έργων και παρεμβάσεων στη νέα προγραμματική περίοδο. Εκεί χρειάζεται σχέδιο, σύνεση και προγραμματισμός και όχι κοκορομαχίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου