Γιώργος Λαμπράκης: Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του δημόσιου συστήματος υγείας

γιώργος-λαμπράκης-ο-μεγαλύτερος-μπατ-396387

Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του δημόσιου συστήματος υγείας

Το μηχανισμό οικονομικής ασυνέπειας και διοικητικής αυθαιρεσίας που λειτούργει εις βάρος των συμφερόντων των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατήγγειλε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, περιγράφοντας μια αδιανόητη κατάσταση για τα δεδομένα τουλάχιστον μιας υποτιθεμένης ευνομούμενης χώρας. Πραγματικά, ο εγκέφαλος που εμπνεύστηκε αυτόν το μηχανισμό, προκειμένου να εξορθολογιστεί η ανεξέλεγκτη, από πλευράς οικονομικής διαχείρισης και δαπανών, κατάσταση στο δημόσιο τομέα της υγείας θα πρέπει να βραβευτεί για τον σατανικό σχέδιό του, καθώς το νέο σύστημα κατάφερε από τη μια να φορτώσει με μη διαχειρίσιμα έξοδα τα εργαστηριακά ιατρεία και από την άλλη να διατηρήσει ανοικτές τις τεράστιες οικονομικές τρύπες του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα που δημοσιοποιούνται οικονομικά στοιχεία για τη μαύρη τρύπα των εσόδων, ο τομέας της υγείας αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες εργαστηριακοί γιατροί στη Μαγνησία και χιλιάδες υποθέτουμε ανά την Ελλάδα, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όχι μόνο δεν είναι συνεπής ως προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στους συμβεβλημένους ιατρούς, αλλά προχωρά στη λήψη μονομερών αποφάσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από κουτοπονηριά, προκειμένου να περικόψει επιπρόσθετες δαπάνες, τις οποίες ωστόσο οι γιατροί έχουν προϋπολογίσει στα έσοδά τους. Έτσι ο ΕΟΠΥΥ που συστάθηκε, υποτίθεται, με σκοπό το οικονομικό συμμάζεμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έχει μετατραπεί μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, στο μεγαλύτερο κρατικό μπαταχτσή. Θύματά του οι περισσότεροι εργαστηριακοί γιατροί, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 95% των σχετικών εξετάσεων διενεργούνται στη χώρα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια από τα συμβεβλημένα ιατρικά εργαστήρια, λόγω αδυναμίας των δημόσιων νοσοκομείων να ανταποκριθούν σε αυτήν την υποχρέωση.

Η οικονομική κατάσταση των περισσότερων εργαστηριακών γιατρών είναι οριακή, καθώς τους οφείλεται σε τοπικό επίπεδο το αστρονομικό ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ (!) από το 2008 μέχρι το 2014. Για την τρέχουσα χρονιά έχουν δει το χρώμα του χρήματος μόνο τον Μάρτιο και περιμένουν να ξαναπληρωθούν τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, σε περιπτώσεις ιατρικών συλλόγων, όπως αυτός της Πάτρας, που αγανάκτησε από την ασυνέπεια του οργανισμού και προανήγγειλε διακοπή της συνεργασίας, ο ιατρικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει και την απαξιωτική στάση του ΕΟΠΥΥ που εκδίδει ανυπόγραφες ανακοινώσεις με προσβλητικό περιεχόμενο συλλήβδην κατά του ιατρικού κόσμου. Δηλαδή οι γιατροί όχι μόνο έχουν να κάνουν με έναν φορέα ο οποίος αγνοεί τη έννοια των όρων «συνέπεια και αξιοπιστία», αλλά πρέπει ανά διαστήματα να αποκρούουν και τις ανοίκειες επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον τους.

Το δυσάρεστο για τον ιατρικό κόσμο είναι πως στην πλέον αρνητική οικονομική συγκυρία στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, η υπογραφή συμβάσεων με το κράτος αποτέλεσε μονόδρομο για τους περισσότερους εργαστηριακούς γιατρούς. Όταν υπογράφονταν αυτές οι συμφωνίες, κανείς δεν τους είπε όμως ότι θα βρίσκονταν μετά από λίγο καιρό αντιμέτωποι με τη σημερινή τραγική κατάσταση, όπου καλούνται να καλύψουν, από τη μια τα εκρηκτικά λειτουργικά έξοδα των ιατρείων τους και από την άλλη να αντιμετωπίσουν την απαράδεκτη στάση του αντισυμβαλλόμενου, που όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γιατρών παραπέμπει πολλές φορές στις τακτικές των σουλτάνων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας!. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι γιατροί σέβονται απόλυτα την προσωπική τους σχέση με τους ασθενείς τους και δεν μεταφέρουν στους πολίτες τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για τον ΕΟΠΥΥ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου