Γιώργος Λαμπράκης: Στην εντατική της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας

γιώργος-λαμπράκης-στην-εντατική-της-χ-547510

Απόλυτα εναρμονισμένη με το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που έχει νεκρώσει τα πάντα στην αγορά είναι η απόφαση της ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, όχι μόνο να μείνουν κλειστά τα καταστήματα την επόμενη Κυριακή 3 Μαΐου, αλλά και να ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η κατάργηση των εμβόλιμων εκπτωτικών 10ημέρων, όπως αυτό που ξεκινά από το επόμενο Σάββατο. Οι έμποροι που συνεχίζουν να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, σε ό,τι αφορά στην κίνηση στις επιχειρήσεις τους και τα επίπεδα του αγοραστικού ενδιαφέροντος, που μετά τα Χριστούγεννα αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον κάθε περαστικό υπουργό ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς και οι καταναλωτές κλείνονται όλο και πιο πολύ στο καβούκι τους, είναι άνευ αντικειμένου να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την επόμενη Κυριακή, όταν μάλιστα θα έχει μεσολαβήσει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η πρόταση της ομοσπονδίας τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάργηση των εμβόλιμων εκπτωτικών περιόδων, που ελάχιστα έχουν αποφέρει στα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα, στον ενάμιση σχεδόν χρόνο εφαρμογής της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Οσο το κλίμα στην οικονομία της χώρας παραμένει αβέβαιο και συνεχώς επιδεινώνεται, μέσα από δηλώσεις και διαρροές υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών αλλά και μέσα από τοποθετήσεις ανεύθυνων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, με καθαρά μικροπολιτικά κίνητρα, τόσο θα μεγεθύνεται η απροθυμία των καταναλωτών να στηρίξουν την αγορά. Κανένα ημίμετρο (που αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όταν νομοθετήθηκε δεν αποσκοπούσε στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά στην ενίσχυση των μεγάλων αλυσίδων των πολυεθνικών και των εμπορικών κέντρων), δεν πρόκειται να αποδώσει όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στη ελληνική οικονομία. Η παραφιλολογία του Grexit, οι αμφίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, ο ανηλεής πόλεμος των ευρωπαϊκών ΜΜΕ και προσφάτως η απόφαση για δέσμευση στην ουσία των αποθεματικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης, μεγαλώνουν όλο και περισσότερο το αδιέξοδο στην πραγματική οικονομία. Με την αγορά διασωληνωμένη στην Εντατική της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και τους εμπόρους με τους καταναλωτές να παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον απίστευτης έλλειψης ρευστότητας, είτε λειτουργήσουν τα καταστήματα την επόμενη Κυριακή, είτε ισχύει μια ακόμη εμβόλιμη εκπτωτική περίοδος θα είναι ένα και το αυτό.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορεί τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να είναι ενθαρρυντικά για την ανταπόκριση των πολιτών και των ελεύθερων επαγγελματιών που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ωστόσο αν δεν υπάρξουν σύντομα οι προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα καταφέρουν να παραμείνουν συνεπείς ως προς την καταβολή των μηνιαίων δόσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του τοπικού εμπορικού συλλόγου ένα ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 5% θα καταφέρει τελικά να συνεχίσει την καταβολή των δόσεων προς τον ασφαλιστικό φορέα του κλάδου, όπου οι 7 στους 10 επαγγελματίες χρωστούν τεράστια ποσά από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που ζητούν άμεση επίλυση και όχι οι κοκορομαχίες στη Βουλή μεταξύ μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, που περισσότερο ενδιαφέρονται για τα πεντάλεπτα της δημοσιότητας στα δελτία των οκτώ και λιγότερο για τα αδιέξοδα των ψηφοφόρων τους. Αλλωστε πολλοί εξ αυτών έχουν φροντίσει για την ασφάλεια των καταθέσεών τους, προτιμώντας τράπεζες του εξωτερικού!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου