Γρηγόρης Καρταπάνης: Προετοιμασίες κέντρων για τη θερινή περίοδο

γρηγόρης-καρταπάνης-προετοιμασίες-κ-817337

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Η καλοκαιρινή δραστηριότητα σε όλες της τις εκφάνσεις, απασχολεί τους αντίστοιχους μήνες, σχεδόν σε καθημερινή βάση την τοπική ειδησεογραφία τουλάχιστον ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Στον βολιώτικο τύπο συναντούμε πλήθος δημοσιευμάτων θερινής θεματολογίας που αποτυπώνουν, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, την καθημερινότητα της τοπικής – και όχι μόνο – κοινωνίας. Η «λουτρική» κίνηση την ημέρα, στις παραλίες της πόλης, όπως και η βραδινή διασκέδαση στα εκεί υπάρχοντα εξοχικά, παραλιακά κέντρα, αποτελούν προσφιλή κι ενδιαφέροντα θέματα των εφημερίδων για την κάλυψη μιας ιδιαίτερα «ζωντανής» επικαιρότητας, με πολλές επιμέρους πτυχές και διαμορφώσεις. Ειδήσεις, ρεπορτάζ, σχόλια, περίεργα συμβάντα, χρονογραφήματα, φωτογραφίες αλλά κι ενίοτε επισημάνσεις αρνητικών καταστάσεων, συνθέτουν ένα πολύμορφο σύνολο δημοσιευμάτων μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται η πολυσχιδής λουτρική – καλοκαιρινή δραστηριότητα σε Αναυρο, Αλυκές και Πευκάκια, ενώ δεν λείπουν οι αποδράσεις και σε πιο μακρινές παραλίες, ιδίως στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Αξιόλογα παραλιακά κέντρα

Μια ξεχωριστή ενότητα καλοκαιρινών δημοσιευμάτων είναι εκείνη που ασχολείται με τα αξιόλογα και αρκετά παραλιακά εξοχικά κέντρα που δραστηριοποιούνταν στις εν λόγω παραλίες και προσέφεραν πολλαπλές υπηρεσίες: την ημέρα ως καφενεία – αναψυκτήρια για τους λουόμενους (διαθέτοντας καμπίνες, ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, θαλάσσια παιχνίδια κ.α) αλλά και ως εστιατόρια – ουζερί με πλούσια εδέσματα (φρέσκα ψάρια κ.α.), ενώ τις βραδινές ώρες τα περισσότερα λειτουργούσαν και ως νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική ή ηλεκτρόφωνο. Αξιόλογα μουσικά σχήματα της περιοχής, αλλά και έκτακτες εμφανίσεις κορυφαίων ονομάτων του λαϊκού κυρίως τραγουδιού (Καζαντζίδης, Αγγελόπουλος, Μενιδιάτης, Γαβαλάς κ.α.) συγκροτούσαν ένα αξιοπρόσεχτο καλλιτεχνικό προϊόν με αλησμόνητες μελωδικές – ονειρικές, καλοκαιρινές νύχτες.

Σε ολόκληρη τη δεκαετία του ’50 και ως τα μέσα της επόμενης,επισημαίνεται η κορύφωση της νυχτερινής διασκέδασης, στα εξοχικά κέντρα του Βόλου, που δεν ήταν μόνο τα παραλιακά αλλά υπήρχαν και άλλα μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα ή, κυρίως, στις παρυφές του. Οι επί πληρωμή ανακοινώσεις και διαφημιστικές καταχωρίσεις των διαφόρων κέντρων, αποτελούν αδιάψευστα πειστήρια του επιπέδου και των επιλογών που υπήρχε στο χώρο της καλοκαιρινής διασκέδασης. Σχετικές αναφορές έχουμε κάνει σε παλιότερες καλοκαιρινές αναδρομές μας.

Πυρετώδεις προετοιμασίες – Δύο δημοσιεύματα του 1956

Τα καλοκαιρινά ρεπορτάζ των εφημερίδων ξεκινούν πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου και εστιάζονται – κάποια από αυτά – στις προετοιμασίες των διαφόρων εξοχικών, παραλιακών καταστημάτων ενόψει της νέας σεζόν. Παρουσιάζονται αρκετά αναλυτικά οι προσπάθειες των φιλόπονων και έμπειρων επαγγελματιών για την ανακαίνιση των επιχειρήσεών τους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο για το μπάνιο και την αναψυχή, όσο και για την εστίαση – διασκέδαση. Ο πήχης τοποθετείται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ψηλά και το επίπεδο των διαφόρων παροχών θεωρείται εφάμιλλο των ακτών της πρωτεύουσας ή και του εξωτερικού ακόμη. Μέσα από τα παραπάνω ρεπορτάζ μας παρέχονται επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τα κέντρα που δραστηριοποιούνταν κάθε χρόνο, τον αριθμό τους, τους ιδιοκτήτες τους, ποια άνοιγαν για πρώτη φορά και ποια λειτουργούσαν υπό νέα διεύθυνση.

Ένα τέτοιο «εναρκτήριο» δημοσίευμα είναι και το παρακάτω από την εφ. Ταχυδρόμος στις 27/5/1956 που μας πληροφορεί για τις ετοιμασίες στα μαγαζιά των Αλυκών εκείνο το καλοκαίρι, ακριβώς εξήντα χρόνια πρωτύτερα.

Το παραθέτουμε ολόκληρο:

«Εξωραΐζονται τα κέντρα της πλαζ Αλυκών.

Τα περισσότερα των κέντρων τα οποία ευρίσκονται κατά μήκος της ακτής των Αλυκών επεράτωσαν τας προετοιμασίας των, εν όψει της ενάρξεως της θερινής περιόδου. Ο αριθμός των κέντρων τα οποία θα λειτουργήσουν εφέτος εις την εν λόγω ακτή θα ανέλθει εις οκτώ. Τα εν λόγω κέντρα είναι των κ.κ. Θεοδώρου, Βακιρλή, Σταύρου Αλμπάνη, Σαρίκα, Ανδρ. Κοπάνου, Δ. Μπακονικόλα, Σταύρου Φουντούλη, και Ιωαν. Καραγιάννη. Η προσπάθεια εξωραϊσμού του πέριξ των κέντρων χώρου έχει προσλάβει μεταξύ των διευθυντών των κέντρων μορφήν αμίλης. Όλοι φιλοδοξούν να παρουσιάσουν εφέτος μίαν αισθητήν βελτίωσιν και μίαν πρωτοτυπίαν. Εις όλα τα κέντρα εγένοντο συμπληρωματικά έργα, ήτοι καμπίνες, ντους και άλλαι εγκαταστάσεις εις τρόπον ώστε να υπάρξει εφέτος, κατά το δυνατόν, καλυτέρα εξυπηρέτησις των χιλιάδων λουόμενων που θα κατακλύζουν καθημερινώς την προνομιούχον, λόγω της άριστης αμμουδιάς, ακτήν των Αλυκών.

Εις τον έμπροσθεν του κέντρου του κ. Θεοδώρου θαλάσσιον χώρον θα τοποθετηθούν εις αρκετόν βάθος, βατήρες δια να δύνανται οι κολυμβηταί να κάμουν τας καταδύσεις των, τραμπάλες, ως και άλλα θαλάσσια παιχνίδια. Αι προετοιμασίαι εις το κέντρον Βακιρλή συνεχίζονται με εντατικόν ρυθμόν εις τρόπον ώστε το κέντρον να κάμη έναρξιν της θερινής περιόδου από της προσεχούς Κυριακής. Το κέντρον του κ Βακιρλή θα λειτουργήση εφέτος εις παραπλεύρως ανεγερθέν κτίριον. Εις το εν λόγω κέντρον εγένετο και υδραυλική εγκατάστασις, εις τρόπον ώστε να εξασφαλισθή η κανονική λειτουργία των ντους. Επίσης εγκαταστάθη και θερμοσίφων, ώστε να καθίσταται ευχερής η χρησιμοποίησις και θερμού ακόμη ύδατος. Εις τις γυναικείες καμπίνες ο κ. Βακιρλής προτίθεται να τοποθετήση μικρούς καθρέπτας και μικρά τραπεζάκια προς εξυπηρέτησιν των λουομένων γυναικών. Εις τον περίβολον του κέντρου ετοποθετήθη και θα λειτουργή πίδαξ.

Εξαιρετικόν είναι, εξάλλου, και το κέντρον του κ. Αλμπάνη. Τούτο συνεχώς εξωραΐζεται δια της δημιουργίας πρασίνου και εις το κέντρον τούτο έχουν γίνει όλαι αι απαραίτητοι εγκαταστάσεις δια την εξυπηρέτησιν των λουομένων. Τας νυκτερινάς ώρας το κέντρον του κ. Αλμπάνη θα εργάζεται και ως οικογενειακόν, χορευτικόν κέντρον. Τούτο διαθέτει μίαν εξαιρετικώς ευρύχωρον πίσταν κάτωθι μιας μεγάλης βεράντας. Εις βελτιώσεις προέβησαν επίσης και οι κ.κ. Σαρίκας, Ανδρέας Κόπανος και Δ. Μπακανικόλας.

Αξιόλογη προσπάθεια προς εξωραϊσμόν του κέντρου του καταβάλλει και ο κ. Φουντούλης. Το κέντρον του, ονομαζόμενο Χρυσή Ακτή, από πέρυσι έχει αλλάξει ριζικώς όψιν. Ο φιλοπρόοδος κ. Φουντούλης εδημιούργησεν ωραίον ανθόκηπον και κατασκεύασε μικράν στέρναν, εντός της οποίας εκτρέφει ιχθείς προοριζόμενους δια τους πελάτας του. Παραπλεύρως της στέρνας ήρχισε να κατασκευάζη μιαν άλλην, πολύ μεγαλυτέραν, της πρώτης η οποία θα λειτουργή ως υποτυπώδες ιχθοτροφείον. Εκτός των ανωτέρω ο κ. Φουντούλης προτίθεται όπως και κατά την διάρκειαν του θέρους πραγματοποίηση και άλλα, πρωτοτυπίας».

Οπως στις Αλυκές και στον Αναυρο

Στο φύλλο του Ταχυδρόμου στις 30/5/1956, παρατίθεται και άλλο παρόμοιο ρεπορτάζ που αναφέρεται στα παραλιακά κέντρα της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου – Αναύρου, όπου κι εκεί παρουσιάζονταν αξιόλογη, κάθε μορφής, καλοκαιρινή δραστηριότητα. Κι εδώ γίνεται αναφορά τόσο στα κέντρα που δραστηριοποιούνταν προς τη μεριά του Αγ. Κωνσταντίνου και μπροστά στο χώρο που οικοδομήθηκε έπειτα από λίγα χρόνια το ξενοδοχείο Ξενία, όσο και σ’ εκείνα της πλαζ του 67.5;ςςο,Αναύρου. Γίνεται ακόμη λόγος για τις προσπάθειες γενικότερης βελτίωσης του παραλιακού μετώπου, όπως και για τις εκκαθαρίσεις ερειπίων ή παραπηγμάτων από το μεγάλο σεισμό που κατέστρεψε το Βόλο τον προηγούμενο χρόνο. Η παραλία του Αναύρου (όπως και των Αλυκών) προσείλκυε πλήθη λουόμενων, όχι μόνο από το Βόλο, αλλά και από την ευρύτερη περιφέρεια Μαγνησίας και Θεσσαλίας.

Στο τελευταίο μέρος του δημοσιεύματος μνημονεύονται και τα κέντρα που δραστηριοποιούνταν προς την Αγριά:

«Ο εξωραϊσμός κέντρων της πλαζ Αναύρου.

Τα παραλιακά κέντρα από τον Αγ. Κωνσταντίνο μέχρι και του Αναύρου περατώνουν τας προετοιμασίας των, τας οποίας ήρχισαν από αρκετών ημερών, εν όψει της θερινής περιόδου. Οι διευθυνταί των κέντρων τούτων προβαίνουν εις αξιόλογους βελτιώσεις των καταστημάτων των, εις τρόπον ώστε να είναι κατά το δυνατόν καλύτερα. Εντός 20 ημερών περίπου περατούται το κτίριον του κέντρου Καλαμάκια. Ούτω εντός του Ιουνίου θα αφαιρεθούν τα μετά τους σεισμούς κατασκευασθέντα παραπήγματα και δια του τρόπου τούτου θα βελτιωθή η όλη εμφάνισις του εξαιρετικού αυτού καλοκαιρινού κέντρου. Εις την ευρύχωρον και αντισεισμικήν αίθουσαν του κέντρου κατά τον προσεχή χειμώνα θα λειτουργήση συγχρονισμένη ταβέρνα με ωραιότατον διάκοσμον. Τα αυτά πλεονεκτήματα παρουσιάζει και το παραπλεύρως κέντρον του κ. Χασαπλέρη. Υπό του διευθυντού του κατεβλήθησαν φιλόιτιμαι προσπάθειαι, όπως ο προ του καταστήματος παραλιακός χώρος εξωραϊσθή κατά το δυνατόν και πλουτισθή με πρασινάδα. Εις βελτιώσεις προβαίνει και ο διευθυντής του παρά τα Μουσείον παραλιακού κέντρου Νέον Φάληρον. Χθες επερατώθη η εργασία τοποθετήσεως εξωτερικής κλίμακος η οποία οδηγεί εις την ταράτσαν του κτιρίου, η οποία χρησιμοποιείται ως θερινόν νυχτερινόν κέντρον. Το Νέον Φάληρον, το οποίον θα κάμη επίσημον έναρξιν των εργασιών της νέας θερινής περιόδου από της προσεχούς Κυριακής, φιλοδοξεί να παρουσιάση κάθε δυνατή βελτίωσιν. Εις το έμπροσθεν του κέντρου επί της παραλιακής οδού δημοτικόν κηπάριον θα δημιουργηθούν ωραίος ανθόκηπος ο οποίος θα συμβάλη όχι απλώς εις τον εξωραϊσμόν του κέντρου αλλά και όλου του πέριξ του Αναύρου χώρου. Ο φωτισμός του κέντρου τούτου θα ενισχυθή σημαντικώς ώστε τούτο κατά τας νυκτερινάς ώρας με τους πολύχρωμους ηλεκτρικούς λαμπτήρας να παρουσιάζη μία φαντασμαγορικήν άποψιν. Εκ παραλλήλου εις την αίθουσαν όπου λειτουργεί το χειμερινόν τούτο κέντρον θα εγκατασταθή μπιλιάρδο, πιγκ – πογκ και ποδοσφαιράκια.

Τα κέντρα του Αναύρου Καλλιθέα, Ακταίον και Αύρα θα εμφανισθούν εφέτος με όλας τας δυνατάς βελτιώσεις. Συγκεκριμένως οι διευθυνταί των δύο πρώτων κέντρων, προέβησαν και συνεχίζουν την εκκαθάρισιν της ακτής από τις πέτρες και τα άλλα αντικείμενα εις τρόπον ώστε να καταστή τελείως ακίνδυνος η κολύμβησις και να αποκλεισθούν αι περιπτώσεις μικροτραυματισμών των κολυμβητών. Έμπροσθεν των κέντρων Καλλιθέα και Ακταίον δημιουργούνται επίσης μικραί σκάλαι, ώστε να καθίσταται ευχερεστέρα η προσέγγισις λέμβων και ακίνδυνος η αποβίβασις και επιβίβασις.

Ως ασύγκριτος μπορεί να χαρακτηρισθή όμως το νέον κέντρον Αστέρια το οποίον ευρίσκεται παρά τας εγκαταστάσεις της Μπι Πι. Τούτο, ευρισκόμενον εις μίαν προνομιούχον θέσιν, διαθέτον έναν πλούσιον διάκοσμον και λειτουργούν υπό την διεύθυνσιν δύο φιλοπρόοδων συμπολιτών των κ.κ. Λεοντή και Στάμου, θα τύχη της προτιμήσεως των συμπολιτών, η δε φήμη του πολύ σύντομα θα ξεπεράση τα όρια του νομού μας και θα γίνη γνωστόν στις άλλες θεσσαλικές πόλεις. Πολλοί θα είναι οι Λαρισινοί και οι δυτικοθεσσαλοί επισκέπται του Βόλου, οι οποίοι θα το επισκέπτονται δια να περάσουν εις αυτό μερικές ώρες ευχάριστες. Αξιόλογοι επίσης είναι αι προσπάθειαι που καταβάλλονται και υπό του διευθυντού του παραπλεύρως ευρισκομένου μικρού κέντρου Η Νοσταλγία, του κ. Βασ. Μάλμου. Ούτος προβαίνει ήδη εις την ισοπέδωσιν τμήματος της ακτής εις τρόπον ώστε να δημιουργηθή κατάλληλος χώρος δια την τοποθέτησιν τραπεζίων. Η προσπάθειά του κατατείνει επίσης εις την δημιουργίαν πρασίνου εις την ακτήν και εις ολίγα μόνον μέτρα από την θάλασσαν».

Αυτά συνέβαιναν με τις προετοιμασίες των παραλιακών κέντρων σε Αλυκές και Αναυρο για το καλοκαίρι του 1956, εξήντα ακριβώς χρόνια πρωτύτερα, σε μια περίοδο που η κοινωνία του Βόλου αναζητούσε περισσότερο την θερινή αναψυχή, έπειτα από τα δεινά που προκάλεσαν οι σεισμοί του 1955.

Παρέα σε κέντρο Αλυκών γύρω στο 1960

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου