Γρηγόρης Καρταπάνης:Ποδοσφαιρικά του 1930 (Μέρος α’)

γρηγόρης-καρταπάνηςποδοσφαιρικά-το-19667

Αγώνες τοπικών συλλόγων με ομάδες του στόλου

Καταγράφοντας, μέσα από την ποδοσφαιρική δραστηριότητα στο Βόλο, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920 και τις αρχές της επόμενης, τις διάφορες αναμετρήσεις των ομάδων, είτε αυτές εντάσσονται σε συγκροτημένες διοργανώσεις (πρωτάθλημα, τουρνουά) είτε είναι φιλικού χαρακτήρα, ξεχωρίζουμε, στη δεύτερη ετούτη κατηγορία, μια ιδιαίτερη ενότητα με σπουδαία κι ενδιαφέροντα παιχνίδια: Πρόκειται για τις συναντήσεις των τοπικών ομάδων με εκείνες των ελληνικών πολεμικών πλοίων, όταν μοίρα γυμνασίων του στόλου με επικεφαλής συνήθως το Θ/Κ Γ. Αβέρωφ, κατέπλεε για προγραμματισμένες ασκήσεις στον Παγασητικό.

Οι αναμετρήσεις αυτές, αν και ανεπίσημες, παρουσιάζονταν εξαιρετικά δημοφιλείς και αποκτούσαν ξεχωριστή… επισημότητα για δύο κυρίως λόγους:

α) Στις ομάδες των πολεμικών πλοίων (και ιδιαίτερα του Αβέρωφ) αγωνίζονταν αρκετοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές της εποχής (συχνά διεθνείς) που ανήκαν σε κορυφαίους συλλόγους της Αθήνας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

β) Δίνονταν πάντοτε πανηγυρικός χαρακτήρας με την μπάντα του Αβέρωφ να παιανίζει, ενώ παρακολουθούνταν από τις τοπικές αρχές, πολιτικές και στρατιωτικές, τους αξιωματικούς του στόλου, ακόμη και ανώτατης βαθμίδας, και βέβαια από πολυάριθμους απλούς φιλάθλους.

Οι βολιώτικοι σύλλογοι επεδίωκαν ν’ αναμετριούνται με ισχυρούς αντιπάλους αποκομίζοντας γνώσεις και εμπειρίες, ώστε, αποκτώντας παραστάσεις, να βελτιώνεται το επίπεδο του αθλήματος. Οι συναντήσεις με τις ομάδες του στόλου παρείχαν αυτή τη δυνατότητα και ως ξεχωριστά αθλητικά γεγονότα απασχολούσαν διεξοδικά την τοπική επικαιρότητα με εκτενή ρεπορτάζ.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’20 ξεχωρίζουμε τέτοιους αγώνες (εννοείται ότι διεξάγονταν και νωρίτερα) με αξιόλογο ενδιαφέρον:

10/3/1929 Κένταυρος – Ομάς Στόλου 2-1

25/3/1929 ΠΑΟΚ – Ομάς Στόλου 1-3

26/3/1929 ΑΕΚ – Ομάς Στόλου 0-0

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις στα 1930

Στις 7 και 9 Μαρτίου του 1930 καταπλέουν στο Βόλο πολεμικά της μοίρας γυμνασίων με τη ναυαρχίδα του στόλου, το ένδοξο Θ/Κ Γ. Αβέρωφ. Στις δυόμιση περίπου βδομάδες που παρέμειναν τα πλοία (ως τις 27/3), κατά τις ανάπαυλες των ασκήσεων διεξήχθησαν έξη παιχνίδια που παρουσίασαν ξεχωριστό ενδιαφέρον και προσέλκυσαν χιλιάδες βολιωτών φιλάθλων. Οπως πάντοτε δόθηκε η απαραίτητη επισημότητα στα περισσότερα, με την μπάντα του Αβέρωφ να παιανίζει και με την παρουσία επισήμων του τόπου και του ναυτικού.

Επιπλέον οι συναντήσεις ετούτες αναπλήρωσαν, ως ένα σημείο, την απουσία, εκείνη τη χρονιά, πρωταθλήματος. Παρότι τον Ιούνιο του 1929 είχε ιδρυθεί η Ενωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας, ως επίσημη τοπική διοργανώτρια αρχή, υπαγόμενη στην ΕΠΟ, οι επίσημες διοργανώσεις εξέλιπαν από τις διαμάχες και τις διαφορές που προέκυψαν ανάμεσα στα τοπικά σωματεία, αλλά και κάποιους επεισοδιακούς αγώνες που επέφεραν εντάσεις. Ολα τα παιχνίδια έγιναν στο Πάρκο Γεωργίου Α’ αλλά και στο γήπεδο Αναύρου (έδρα του Κενταύρου) που είχε ολοκληρωθεί πρόσφατα.

Στις ημέρες ανάπαυσης από τα γυμνάσια υπήρχε πάντοτε ποδοσφαιρική κίνηση (όπως και αγώνες σκοποβολής), ενώ κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, εκτός από τις εθνικοθρησκευτικές εκδηλώσεις, προγραμματίστηκαν και ποδοσφαιρικά απογεύματα!

Μ ε τον κατάπλου του στόλου κιόλας, ορίζεται το πρώτο ματς στο ολοκαίνουριο γήπεδο του Αναύρου, όπου θα συναντιούνταν ο Κένταυρος με Μικτή του Στόλου. Η εφ. Σημαία μας παρέχει τις σχετικές πληροφορίες για το παιχνίδι που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα μιας και θα το παρακολουθούσαν όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί με το ναύαρχο Δεμέστιχα μαζί με τον Λιμενάρχη, το Φρούραρχο και τον Αστυνομικό Διοικητή της πόλης. Το αγωνιστικό ενδιαφέρον επίσης προβλέπονταν υψηλό λόγω της συμμετοχής κορυφαίων ποδοσφαιριστών της εποχής: Β. Ανδριανόπουλος του Ολυμπιακού Π., Αντ. Τσολίνας του Παναθηναϊκού (που τελικά δεν έπαιξαν), Καλτέκης του Αρη Θ., Ζουρντός του Εθνικού, Κουράντης του Ολυμπιακού Π. (όλοι τους διεθνείς) Λαπατάς, Σαρλής, Ευθυμίου κα. Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας (12/3) μας δίνεται το αναλυτικό ρεπορτάζ του αγώνα όπου η τοπική ομάδα ηττήθηκε με 2-4 από τον ανώτερο αντίπαλό της, πραγματοποιώντας όμως εξαιρετική εμφάνιση.

Ας δούμε πως περιγράφει ο συντάκτης της εποχής:

«Αι ποδοσφαρικαί συναντήσεις»

«Η χθεσινή ποδοσφαιρική συνάντησις η διεξαχθείσα εις το γήπεδον του Κενταύρου μεταξύ της Μικτής του Στόλου και της ομώνυμης ομάδος ήτο από πάσης απόψεως θεαματικωτάτη και τεχνική, διεξήχθη δε με πλήρην τάξιν και εν μέσω πέντε χιλιάδων θεατών περίπου, αμφοτέρων των φύλων οι οποίοι διήλθον στιγμάς εκτάκτου ενδιαφέροντος, λόγω της ισχυράς συνθέσεως των συναγωνιζόμενων ομάδων. Δια πρώτην ίσως φοράν η κοινωνία του Βόλου έδειξε τοιούτον ενδιαφέρον υπέρ του αθλητισμού. Εις τον αγώνα παρευρέθησαν ο αρχηγός του στόλου κ. Δεμέστιχας, ο Φρούραρχος κ. Καπετανάκης, ο Διοικητής Χωροφυλακής κ. Αγγελίδης, ο Λιμενάρχης κ. Μαραγκόπουλος, η δε μουσική καθ’ όλην την διάρκειαν επαιάνιζε διάφορα εκλεκτά τεμάχια. Ο διαιτητής Λάππας, υποπλοίαρχος, όστις εκράτησε τον αγώνα πολύ καλά, καλεί τας ομάδας ακριβώς την 4 και 20, αίτινες εν μέσω των χειροκροτημάτων παρατάσσονται και εκ μέρους του Κενταύρου προσφέρεται αναμνηστικόν ανθοδοχείον. Το εναρκτήριον λάκτισμα δίδει ο Κένταυρος ο οποίος και παραχωρεί, ευθύς αμέσως, θέσιν εις τους κυνηγούς ναύτας δια να σουτάρουν κόρνερ εις βάρος του, όπερ όμως αποκρούεται, εξελθούσης της μπάλας υπεράνω της εστίας.

Οι κυνηγοί του στόλου τροφοδοτούνται καταλλήλως, η δε μπάλα γίνεται κτήμα του έξω δεξιά Γ. Κουτσούκη και περί το 8ον λεπτόν σημειούται φάουλ εις βάρος του Κενταύρου. Η άμυνα του τελευταίου αγωνίζεται, εις το 12 δε λεπτόν ο Μπακαλούδης σώζει την ομάδα του από βέβαιο τέρμα. Γίνεται κάθοδος του έξω δεξιά του Κενταύρου και εις το 14 λεπτόν φάουλ εις βάρος του στόλου το οποίον μετατρέπεται εις οφσάιντ. Σημειούνται αλλεπάλληλα φάουλ εις βάρος του στόλου. Η εστία του Κενταύρου πιέζεται και εις το 43’ οι ναύται σημειώνουν το πρώτο τέρμα. Και πάλιν οι του στόλου μας πιέζουν την εστίαν την οποία υπερασπίζεται άριστα η άμυνα. Εις το 48’ μαρκάρισμα του μπακ και ο Κουτσούκης ισοφαρίζει τον αγώνα. Επακολουθεί φάουλ εις βάρος του στόλου και εις το 50’ κόρνερ το οποίον σουτάρει ανεπιτυχώς ο Μαυραντζούλης. Εις το 54’ κόρνερ εις βάρος του Κενταύρου όπερ αποκρούεται. Εις δε το 55’ το δεύτερον υπέρ των ναυτών τέρμα και εις το 58 το τρίτο τέρμα και ούτω λήγει το α΄ ημίχρόνιον Ομάς Στόλου 3 Κένταυρος 1.

Αρχεται το δεύτερον το οποίον ευρίσκει τον Κένταυρον εις καλυτέραν φόρμαν. Σημειούνται δύο κόρνερ εις βάρος του Κενταύρου και έτερον σε βάρος του στόλου. Υπολείπονται 3 λεπτά και ο Κένταυρος παραχωρεί το 4ον τέρμα δια να κερδίσει μετά εν λεπτόν τον 2ον υπέρ αυτού τέρμα. Ούτω έληξεν ο αγών με νικήτριαν την του στόλου δια 4 έναντι 2 του Κενταύρου. Επαιξαν καλά οι Ευθυμίου, Σαρλής, άφθαστοι δε οι Καλτέκης μέσα αριστερά, Λαπατάς και Ζουρντός και οι λοιποί απέδωσαν καλά αποτελέσματα. Εκ των ημέτερων ήρως την ημέρας ήτο ο Γ. Κουτσούκης τον οποίον οι Καλτέκης και Λαπατάς εχαρακτήρισαν ορμητικώτατον, ταχύτατον και με ευρεία αντίληψην, θα εξελιχθή δε αν αρχίση την προπόνησίν του, εις πρώτης τάξεως παίκτην. Ελειπεν η συνοχή εκ των ναυτών, η των ημετέρων ήτο καλή».

Ενδιαφέρον και απορία προκαλεί η διάρκεια του α’ ημιχρόνου που κράτησε μια ώρα σε αντίθεση με τη συντομία του β’ αν κρίνουμε από τη συνοπτική περιγραφή. Προφανώς, άγνωστο γιατί, υπήρξε διαφορά χρόνου, αν και τότε, κυρίως σε φιλικές συναντήσεις, δεν τηρούνταν αυστηρά οι κανονισμοί.

Ιδιαίτερες επισημάνσεις πρέπει να γίνουν σε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία της συνάντησης:

Α) Μεγάλος αριθμός θεατών, όπου ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλές γυναίκες γεγονός που καταμαρτυρά την καθολική αποδοχή του αθλήματος στο Βόλο, αλλά και την χειραφέτηση των γυναικών. Εξάλλου ένας τέτοιος ποδοσφαιρικός αγώνας αποτελούσε ξεχωριστό θέαμα.

Β) Η δεδομένη επισημότητα με συμμετοχή του ναυάρχου – αρχηγού του στόλου, αξιωματικών αλλά και των τοπικών στρατιωτικών αρχών, ενώ η μπάντα του Αβέρωφ πλαισίωνε μουσικά την αθλητική εκδήλωση.

Γ) Ο διαιτητής του αγώνα ήταν αξιωματικός του ναυτικού που βέβαια γνώριζε τους κανονισμούς, αφού διαιτήτευσε και σε άλλα παιχνίδια και ίσως να ήταν εκείνη την εποχή, αναγνωρισμένος διαιτητής.

Δ) Οι κριτικές των καταξιωμένων ποδοσφαιριστών του στόλου υπήρξαν ευμενείς για τους ντόπιους παίκτες γεγονός που φανέρωνε το επίπεδο του βολιώτικου ποδοσφαίρου.

Το ρεπορτάζ του αγώνα ολοκληρώνεται με την παράθεση των συνθέσεων, όπου στην ομάδα των ναυτών σημειώνονται και οι θέσεις που αγωνίζονταν οι παίκτες, σύμφωνα με το σύστημα 2-3-5 που εφαρμόζονταν τότε:

«Αι ομάδες κατήλθον ως εξής: Κένταυρος: Μπακαλούδης, Φωτάκης, Σουσουρής, Σπηλιώτης, Τσικουρόπουλος, Μαυραντζούλης, Κουτίνας, Κανελλής, Κουτσούκης, Κανελλής Κουτσούκης. Του στόλου: Αλιφραγκής τερμ., Ζαχαράτος, Μαύρος μπακ, Ζουρντός δεξί χαφ, Φαμπριγκέζης αρ. χαφ, Λαπατάς σέντερ χαφ , Φιστινός έξω δεξιά, Ευθυμίου μέσα δεξιά, Σαρλής σέντερ, Καλτέκης μέσα αρ., Παυλίδης έξω αρ.».

Η παράθεση των συνθέσεων θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς μας βοηθά να γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές στο άθλημα της «ποδοσφαιρίσεως», σ’ εκείνες τις μακρινές εποχές.

Ετούτη ήταν η πρώτη ενδιαφέρουσα συνάντηση από τις έξι που διεξήχθησαν το Μάρτιο του 1930, ανάμεσα σε τοπικούς συλλόγους και ομάδες του στόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου