ΣΤΙΒΟΣ

Βολιώτισσες από… χρυσάφι σε Πανελλήνιο και Βαλκανικό

βολιώτισσες-από-χρυσάφι-σε-πανελλήν-810238

Εφη Φλώρου και Δήμητρα Τσουκαλά αποτελούν την αφρόκρεμα του βολιώτικου στίβου με τη ζωή των 19χρονων κοριτσιών από τον Βόλο να αλλάζει άρδην μέσα σε ένα χρόνο και μετά την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ.

Συνέντευξη στους

ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Αμφότερες ξεκίνησαν από το τμήμα στίβου της Νίκης Βόλου και την περασμένη εβδομάδα έλαμψαν και πάλι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Κ20, με την Φλώρου να κατακτά την 1η θέση στα 5.000μ κάνοντας και ατομικό ρεκόρ με 17’50’’. Από την άλλη η Τσουκαλά κατέκτησε την 1η θέση στα 100μ, κάνοντας ατομικό ρεκόρ με 12’07’’ και την 2η θέση στα 200μ.

Οι «χρυσές» τους επιδόσεις τις έστειλαν λίγες μέρες αργότερα και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου Κ20, όπου η Φλώρου μετά από μία μέτρια… κούρσα όπως σχολιάζει η ίδια κατέλαβε την πρώτη θέση στα 5.000μ με χρόνο 18.20.12.

Η Φλώρου αγωνίζεται τον τελευταίο χρόνο με την ομάδα του ΓΣ Τρικάλων, ωστόσο οι βαθμοί που κατακτά στα πρωταθλήματα μοιράζονται και με τη Νίκη Βόλου, ενώ η Τσουκαλά παραμένει αθλήτρια της Νίκης Βόλου, παρά το γεγονός ότι ζει και προπονείται στην Κομοτηνή με τον ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής.

Οι δύο αθλήτριες βρέθηκαν στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λίγο μετά την επιστροφή τους από την Κωνσταντινούπολη, όπου και βρέθηκαν από την περασμένη Τετάρτη για τους Βαλκανικούς αγώνες.

Φλώρου: Την κέρδισε ο στίβος

Στην Κωνσταντινούπολη η Έφη Φλώρου παρά το γεγονός ότι δεν έπιασε απόδοση και χρόνο ανάλογο με εκείνο των Τρικάλων και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κατάφερε να επιστρέψει με το χρυσό στις αποσκευές της στα 5.000μ. και σκέφτεται ήδη την επόμενη συμμετοχή της: «Πλέον ακολουθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών στην Πάτρα και στη Λάρισα στα τέλη Ιουλίου το Πανελλήνιο Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών. Λογικά θα συμμετέχω και στα δύο αλλά είναι κάτι που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη με τον προπονητή μου. Στόχος μου είναι ένα νέο ατομικό ρεκόρ κάτω από τα 17.50.

Βέβαια, μόλις επιστρέψαμε από την Κωνσταντινούπολη και ακόμη αναζητούμε κάποιες ώρες ξεκούραση και αποφόρτισης μέσα στο γήπεδο, αφού ακολουθεί προπόνηση στο Πανθεσσαλικό».

Η 19χρονη σήμερα Εφη, είχε ασχοληθεί και με το ποδόσφαιρο, στην αγαπημένη της Νίκη Βόλου, αλλά μετά την 1η λυκείου «Ξεκίνησα από την 5η Δημοτικού με τον στίβο, αλλά έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και στον στίβο, με την προτροπή του κ. Παρασκευόπουλου να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του στίβου».

19 ετών και τριών ημερών από την περασμένη Παρασκευή, όταν και γιόρτασε τα γενέθλια της στην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται στον αγώνα: «Στην Κωνσταντινούπολη δεν έκανα καλό χρόνο. Στην ουσία ήταν μια κούρσα τακτικής από εμένα, όπου ήθελα να πάρω ένα μετάλλιο. Είχα πει εξαρχής πως θα πάω με το πρώτο γκρουπ και την κοπέλα που θα βγει μπροστά. Στην αρχή πήγαμε αργά και στις δύο πρώτες στροφές, και όταν πλέον κουράστηκε έκανα μια μικρή αλλαγή στα τελευταία 600 μέτρα. Δεν κυνήγησα το ρεκόρ, γιατί δεν είχα κάποια να με «τραβήξει» αλλά ήρθε το μετάλλιο και η πρώτη θέση».

Η σχέση της Εφης Φλώρου με τον στίβο είναι αλληλένδετη με την ίδια να τονίζει: «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον στίβο. Ξέρω πως το πρωί θα πάω για προπόνηση και θα γυρίσω σπίτι. Στη συνέχεια θα βρεθώ στο Πανεπιστήμιο και από κει και πέρα πάλι προπόνηση. Ανυπομονώ για τις μέρες των Πανελλήνιων αγώνων. Ανυπομονώ για ένα ακόμη Βαλκανικό. Από κει και πέρα περιμένουμε το καλοκαίρι για κάπως πιο ελεύθερο πρόγραμμα. Μπορεί να γκρινιάζω και να αγχώνομαι αλλά πάντα θέλω να μπω στην κούρσα και να κερδίσω».

Με τη φετινή χρονιά να είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες λόγω σπουδών πλέον στα Τρίκαλα σημειώνει πως: «Η φετινή χρονιά ήταν μεταβατική και για εμένα. Η πρώτη χρονιά ήταν χρονιά αλλαγής αλλά σίγουρα πέτυχα επιδόσεις που δεν το περίμενα. Άλλα πράγματα είχαμε προγραμματίσει για φέτος και άλλα βγήκανε».

Στόχος της είναι φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όμως αυτό που περιμένει είναι ο ανώμαλος δρόμος: «Το όνειρο κάθε αθλητή είναι φυσικά οι Ολυμπιακοί αγώνες, αλλά πλέον στην ηλικία μας όλα ξεκινάνε πλέον από την επόμενη χρονιά. Αγαπημένο μου αγώνισμα είναι ο ανώμαλος δρόμος. Πέρυσι πήγαινα και στο βουνό και έτρεχα αλλά πλέον το έχω αφήσει και τρέχω μόνο σε αγώνες ανωμάλου δρόμου, που είναι και εγκεκριμένοι από την ομοσπονδία. Εκεί έχω την ελευθερία μου σε αντίθεση με έναν αγώνα μέσα στο στάδιο, που περιοριζόμαστε σε στροφές και γύρους».

Ενθυμούμενη τα πρώτα της βήματα στη Νίκη Βόλου, αλλά και χωρίς να ξεχάσει όσους τη στήριξαν η ίδια αναφέρει: «Όταν ξεκινήσαμε το τμήμα στίβου της Νίκης ήμασταν 20 παιδιά. Από τότε το τμήμα μετρά πλέον πάνω από 300 παιδιά και περιμένουμε την ακόμη πιο νέα φουρνιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον προπονητή μου στα Τρίκαλα τον κ. Δημήτρη Σούλα, όπως και τον κ. Παύλο Παρασκευόπουλο της Νίκης, και να τους αφιερώσω το μετάλλιο μου, όπως φυσικά και στη μητέρα μου, την οποία δεν τη νοιάζει για το αν θα κερδίσω, αλλά για το εάν θα ευχαριστηθώ μέσα από τους αγώνες μου. Με θέλει πάντα χαρούμενη».

Τσουκαλά: Στο ταρτάν από τα 16 της

Με πρωτιά στα 100μ. και 2η θέση στα 200μ στα Τρίκαλα η Δήμητρα Τσουκαλά δεν είχε την επίδοση που θα ήθελε στην Τουρκία, εξηγώντας πως:«Δεν τα πήγα τόσο καλά. Είχα μερικά θέματα με την τόνωση μου και δεν ήμουν όσο γρήγορη θα ήθελα στις κούρσες μου στα 100μ και στα 200μ. Βέβαια μπόρεσα και μπήκα στον τελικό στα 100μ όπου βγήκα 8η και στον τελικό των 200μ που ήμουν 7η. Έπαιξε ρόλο βέβαια και ότι πριν από μια εβδομάδα σχεδόν είχαμε τους αγώνες στα Τρίκαλα και στην ουσία δεν μπόρεσα να βγάλω ανάλογη ένταση στην Κωνσταντινούπολη και ήμουν αρκετά αργή. Στο Πανελλήνιο έκανα ατομικό ρεκόρ με 12.07, επίδοση που δεν έπιασα στην Τουρκία φυσικά. Το επίπεδο ήταν σαφώς υψηλό και στο αγώνισμα μου (100μ-200μ) είναι και περισσότερες συμμετοχές με ατομικά ρεκόρ κάτω από τα 12’ στα 100μ».

Με μόλις τρία χρόνια ενεργής ενασχόλησης με τον στίβο, παρά το γεγονός και ότι η μητέρας ήταν αθλήτρια του στίβου, η ίδια εξηγεί τους λόγους, που άργησε να πατήσει το ταρτάν: «Από το σπίτι μου λέγανε συνέχεια, να ασχοληθώ με τον στίβο, όπως είχε ασχοληθεί και η μητέρα μου. Πίστευαν ότι θα το είχα, αλλά μια μέρα πήρα μόνη μου την απόφαση. Δεν είμαι χαρακτήρας που αν με ωθήσουν θα κάνω κάτι. Θα το κάνω μόνο όταν το θέλω. Ήθελα στα 16 να ξεκινήσω και έτσι κι έγινε».

Όσο για το πως κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να πετύχει τέτοιες διακρίσεις: «Γενικά είμαι ανταγωνιστικός άνθρωπος. Ότι κάνω θέλω να το κάνω καλά και να είναι τέλειο. Πρέπει να υπάρχει ένα χάρισμα στο να είσαι γρήγορος, αλλά στην προπόνηση είμαι αρκετά αυστηρή. Προσέχω τη ζωή μου, τη διατροφή μου και την αποκατάσταση μου, όσο το δυνατόν περισσότερο».

Σχετικά με τη νέα περίοδο πλέον η ίδια επισημαίνει: «Πλέον για την επόμενη χρονιά οι στόχοι θα μπουν τον Μάρτιο γιατί πολλά παιδιά σταματάνε και άλλα φεύγουν στο εξωτερικό» και προσθέτει: «Δεν έχω κάποιον αθλητή για πρότυπο. Κάνω κάτι με χαρά και με φιλοδοξίες και έχω πρότυπο τον εαυτό μου και προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα πράγματα για εμένα. Αυτόν τον Αύγουστο πρέπει να κάνω μια σωστή συντήρηση και να διορθώσω κάποια πράγματα ώστε να είμαι έτοιμη για την προετοιμασία που ξεκινά τον Σεπτέμβριο».

Αναφερόμενη στον προπονητή της στην Κομοτηνή αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου στην Κομοτηνή τον κ. Χρήστο Τσιπουρίδη, ο οποίος αν και δεν ανήκω στον σύλλογο του, με προπονεί και μου φέρεται σαν να ήμουν παιδί του. Δεν το κάνουν πολλοί αυτό».

Τέλος οι δύο αθλήτριες δεν ξέχασαν να αναφερθούν στο μέλος της Δ.Ε. στίβου της Νίκης Βόλου, κ. Δημήτρη Μπατζανό, τον οποίο και ευχαρίστησαν, όπως και τον διατροφολόγο κ. Κωνσταντίνο Λάμπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου